Η VW και η Ford υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας


Η VW και η Ford προχώρησαν σε επίσημη ανακοίνωση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Του Γιάννη Σκουφή

Καταρχήν στα επαγγελματικά οχήματα και με προοπτική διεύρυνσής της στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, της αυτόνομης οδήγησης και των υπηρεσιών μετακίνησης.

Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ανακοίνωση η συνεργασία θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο κατασκευαστών με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξυπηρέτησης των πελατών τους. Έτσι αρχικά θα προσφέρουν μεσαία pickup για τις παγκόσμιες αγορές που έχουν εξελιχθεί από κοινού ξεκινώντας από το 2022 και προτίθενται να συνεχίσουν στο ίδιο πλαίσιο και με van για την Ευρώπη.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθούν για κάθε εταιρεία οικονομίες κλίμακος, ενώ την ίδια στιγμή δεν προβλέπεται ανταλλαγή μετοχών μεταξύ τους.

Αν πάντως η συνεργασία στα επαγγελματικά οχήματα επιφέρει πλεονεκτήματα και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη η από κοινού πορεία τους στην ηλεκτροκίνηση θα επιφέρει ακόμα περισσότερα.

Και αυτό γιατί η μεν VW έχει δαπανήσει ιδιαίτερα μεγάλα ποσά για το πλαίσιο MEB που έχει εξελιχθεί ειδικά για το συγκεκριμένο σκοπό, ενώ την ίδια στιγμή η δε Ford φαίνεται να μην έχει προχωρήσει εξίσου στον τομέα αυτό. Αν λοιπόν η τελευταία αποκτήσει μέσω αυτής της συνεργασίας τη δυνατότητα χρήσης του ΜΕΒ θα έχει στη διάθεσή της μια από τις πιο εξελιγμένες μορφές ηλεκτροκίνησης και θα βρεθεί αυτόματα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Ταυτόχρονα η VW θα μπορέσει να αποσβέσει πολύ πιο γρήγορα την επένδυση που έχει ήδη κάνει.

Ίδια λογική ισχύει και για την αυτόνομη οδήγηση, όπου και πάλι τα ποσά που απαιτούνται για την έρευνα και την εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ψηλά, οπότε οποιαδήποτε συνεργασία είναι γενικά καλοδεχούμενη.

Η άποψή μας είναι αφενός ότι η VW και η Ford θα συνεργαστούν στενά σε όλους τους τομείς που προαναφέραμε και αφετέρου πως αυτήν δεν θα είναι η μόνη συνεργασία μεταξύ εταιρειών του χώρου. Ήδη διαφαίνεται μια τέτοια προοπτική και μεταξύ των Mercedes και BMW…

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ