Προβιοτικά: Καλή υγεία και αποκατάσταση μετά την προπόνηση


Κάθε φορά που ξεκινάμε τρέξιμο, ποτέ δεν είμαστε πραγματικά μόνοι: περικλειόμαστε από χιλιάδες διαφορετικά είδη μικροσκοπικών βακτηριδίων που όλα μαζί συνθέτουν ένα μεγάλο μέρος αυτού που είναι γνωστό ως ανθρώπινο μικροβιοκτόνο. Στην πραγματικότητα, είσαι δυο πράγματα: αφενός άνθρωπος (προφανώς) και αφετέρου ξενιστής!

Αυτό μπορεί να αποθαρρύνει καταρχάς τους ανθρώπους που δεν νιώθουν άνετα με ζωύφια και μικρούς οργανισμούς αλλά σύμφωνα με τον Λόρι Νεντέσκου, διαιτολόγο και επαγγελματία ποδηλάτη, ορισμένοι μικροοργανισμοί – τα λεγόμενα «προβιοτικά»- είναι απαραίτητα για την καλή υγεία ενός αθλητή.

Πράγματι, μια μελέτη στο περιοδικό Nutrients υποδηλώνει ότι ορισμένα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν τους αθλητές να προστατευτούν από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι η σκληρή προπόνηση μπορεί να αποδειχθεί λόγος σοβαρού κρυώματος.

Ένα σκέλος της συγκεκριμένης έρευνας απέδειξε ότι οι άνδρες που αύξησαν την πρόσληψη προβιοτικών παρουσίασαν λιγότερες φλεγμονές μετά τις προπονήσεις, γεγονός που κάνει πολύ πιο εύκολη την αποκατάσταση.

Συν τοις άλλοις, τα προβιοτικά βοηθάνε στην βελτίωση της υγείας του εντέρου κρατώντας τα κακά βακτηρίδια υπό έλεγχο. Και όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το να λειτουργεί αρμονικά το πεπτικό μας σύστημα είναι ένα από τα κυριότερα στοιχεία για τη συστηματοποίηση μιας καλής προπόνησης.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πως μπορείτε να διαχειριστείτε την διατροφή σας με τέτοιο τρόπο ώστε τα προβιοτικά να είναι πάντα χρήσιμα για τον οργανισμό σας:

Μην αποκτάτε εμμονή με τις φρέσκες τροφές

Για να βοηθήσετε το έντερο σας να είναι ενισχυμένο με προβιοτικά, διαμορφώστε τις διατροφικές σας συνήθειες έτσι ώστε να προάγουν τη μικροβιακή ποικιλομορφία. Καταναλώντας τρόφιμα και ποτά που έχουν γίνει ελαφρώς παλιώσει μέσω ζύμωσης, είτε απευθείας από τους ανθρώπους είτε έμμεσα μέσω φυσικών διεργασιών. Ιστορικά, αυτές οι τροφές χρησίμευουν στην επέκταση της διάρκειας ζωής. «Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι δύο κοινές επιλογές, αλλά θα ήθελα να παροτρύνω τους αθλητές να είναι πιο τολμηροί και να δοκιμάσουν και άλλες τέτοιες τροφές όπως το λάχανο και το κομπούτσα που τους προσφέρουν ένα πιο ποικιλόμορφο προβιοτικό μείγμα», λέει ο Νεντέσκου.

Προτιμήστε τις φυτικές τροφές

Στο πλαίσιο του προγράμματος «American Gut», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερους από 30 διαφορετικούς τύπους φυτικών τροφών την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερη ποικιλία μικροβιοτικών στο έντερο τους σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν 10 ή λιγότερους τύπους φυτικών τρόφιμων. Αλλά και αντίστροφα: μερικές έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή με μπόλικο κρέας μειώνει τους τύπους «καλών» μικροβίων που ευδοκιμούν στο έντερο και προωθεί λιγότερο ευεργετικούς τύπους. Η λύση είναι απλή: προτιμήστε τις φυτικές τροφές.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Αν είστε θαμώνες των διαδρόμων του σούπερ μάρκετ καθώς ψάχνετε τα συστατικά στοιχεία των προϊόντων που αγοράζετε θα έχετε παρατηρήσει πως τα γαλακτοκομικά, από τα τυριά μέχρι τα γιαούρτια, είναι γεμάτα από προβιοτικά. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι κάθε γαλακτοκομικό προϊόν είναι και καλό για τον οργανισμό σας, το αντίθετο. Άλλωστε, τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι επεξεργασμένα, γεγονός που μειώνει κάθε θετική επίδραση μπορούν να έχουν στον οργανισμό σας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε προβιοτικά. Απλά αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα εν γένει: δεν πρόκειται να σας χρησιμεύσουν σε τίποτα.

Μην το παρακάνετε με το αλάτι

Το να βάζεις λίγο αλάτι στο φαγητό σου δεν είναι κάτι κακό προφανώς. Το κακό είναι να χρησιμοποιείς την αλατιέρα σαν… κομπρεσέρ πάνω από την τροφή σου. Έρευνα από Γερμανούς επιστήμονες άλλωστε έχει αποκαλύπτει ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να εξαλείψει τα ευεργετικά βακτηρίδια στα πεπτικά μας πεδία. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ