Το λάθος που οδήγησε σε μια εταιρεία αξίας 1,2 δισ.

BANGKOK, THAILAND - 2019/01/11: The TransferWise application seen displayed on a Android smartphone. (Photo by Guillaume Payen/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Όταν ο Κρίστο Κάρμαν σφυροκοπούσε τον εαυτό του για ένα τραγικό λάθος που είχε κάνει και τους στοίχισε πολλά λεφτά, δεν φανταζόταν ότι αυτό το λάθος θα του έδινε την ιδέα για την εταιρεία που έχει σήμερα, με αξία που εκτιμάται στα 1,2 δισ. λίρες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, όλα ξεκίνησαν το 2008, όταν ο 28χρονος τότε Εσθονός Κρίστο εργαζόταν στο Λονδίνο ως σύμβουλος management και πήρε ένα αρκετά υψηλό χριστουγεννιάτικο μπόνους 10.000 λιρών.

Από τη στιγμή που το επιτόκιο είναι υψηλότερο στην Εσθονία, σκέφτηκε να μεταφέρει εκεί τα χρήματα για να κερδίσει περισσότερα.

Το λάθος
«Πλήρωσα στη βρετανική τράπεζά μου 15 λίρες για τη μεταφορά και έστειλα τα 10.000 στον λογαριασμό μου στην Εσθονία, αλλά αργότερα μέσα στην εβδομάδα ανακάλυψα ότι έλειπαν περίπου 500 λίρες από τα χρήματα που μπήκαν στον εσθονικό μου τραπεζικό λογαριασμό. Βλακωδώς θεώρησα ότι η βρετανική μου τράπεζα θα μου έδινε την ισοτιμία που έβλεπα στα πρακτορεία όπως το Reuters και το Bloomberg. Αντίθετα, η τράπεζα χρησιμοποίησε μια ισοτιμία 5% λιγότερο ευνοϊκή για εμένα, που είναι ο τρόπος που όλες οι τράπεζες παίρνουν το μερίδιό τους. Ήταν στην πραγματικότητα δικό μου λάθος», εξηγεί.

Ενοχλημένος με το λάθος του, ορκίστηκε ότι θα ψάξει να βρει τρόπο να μπορεί να μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό και να μην εμπλέκονται οι τράπεζες στη διαδικασία.

Αρχικά αυτό αφορούσε τον ίδιο και τον Εσθονό φίλο του Τάβετ Χίνρικους, όπου τότε εργαζόταν στην εταιρεία Skype και μετέφεραν ανεπίσημα ο ένας στον άλλον λεφτά.

Βοηθούσε γιατί συχνά ήθελε να αλλάξει λίρες για τις -τότε- εσθονικές κορώνες, και το αντίστροφο ο Τάβετ, οπότε το έκαναν μεταξύ τους και διάλεγαν στην μέση ισοτιμία της συγκεκριμένης ημέρας. Σύντομα είχαν φτιάξει ένα δίκτυο με ανθρώπους στην Εσθονία και στο εξωτερικό που έκαναν το ίδιο και σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε να γίνει μια ωραία επιχειρηματική ιδέα.

Έτσι το 2011 έφτιαξαν την TransferWise, μια εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που ουσιαστικά ήταν μια πλατφόρμα που επέτρεπε στους χρήστες να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, σε διαφορετικό νόμισμα και με την ισοτιμία της ημέρας. Εκείνοι θα έπαιρναν μόνο μια φιξ αμοιβή του 0,5%

Σήμερα η TransferWise είναι μια παγκόσμια εταιρεία με μεγάλους επενδυτές, όπως ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin και ο συνιδρυτής της PayPal, Μαξ Λέβτσιν.

Απασχολεί 1.400 εργαζόμενους, δραστηριοποιείται σε 50 χώρες και 49 νομίσματα και σύμφωνα με την εταιρεία διακινούνται μέσω του site κάθε μήνα περί τα 3 δισ. λίρες. Τα ετήσια κέρδη της εταιρείας φτάνουν τα 6,2 εκατ. λίρες ενώ η αξία της εκτιμάται στα 1,2 δισ. λίρες. Όχι άσχημα για κάτι που ξεκίνησε από ένα «λάθος».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ