«Μανούλα καίει». Δεκάδες μικρά κορίτσια στην Βρετανία υποβάλλονται σε σιδέρωμα στήθους (vid)


Πρόκειται για μία απάνθρωπη τακτική η οποία είναι εξαιρετική διαδεδομένη στις χώρες της Αφρικής. Το σιδέρωμα στήθος (breast ironing, όπως ονομάζεται στα Αγγλικά) είναι ένα από τα πιο σκληρά πράγματα στα οποία μπορεί να υποβληθεί ένα παιδάκι και έχει ως σκοπό να καθυστερήσει την ανάπτυξη τους στήθους των κοριτσιών προκειμένου να μην είναι αρεστά στα αγόρια.

Αυτή η βάναυση πρακτική χωρών του τρίτου κόσμου έχει κάνει μία τρομακτικά δυναμική είσοδο στον κόσμο της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας όπου δεκάδες κορίτσια υποβάλλονται από τις μητέρες τους στο συγκεκριμένο μαρτύριο.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian κοινοτικοί εργαζόμενοι στο Λονδίνο, το Έσσεξ και το Γιορκσάιρ επιβεβαιώνουν πως υπάρχει μία ραγδαία αύξηση του φαινόμενο στην Αγγλία, σε οικογένειες με αφρικανικές ρίζες που ζουν, ωστόσο, και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, η οργάνωση Came Women and Girls Development Organisation (Cawogido) εκτιμά πως τουλάχιστον 1.000 γυναίκες και κορίτσια στη Μεγάλη Βρετανία έχουν υποβληθεί σε «σιδέρωμα στήθους» τα τελευταία χρόνια, ενώ στη διάρκεια της πρακτικής, μητέρες, θείες ή γιαγιάδες χρησιμοποιούν μια καυτή πέτρα για να κάνουν μασάζ στο στήθος του κοριτσιού επαναλαμβανόμενα προκειμένου «να σπάσουν τον ιστό» και να επιβραδύνουν την ανάπτυξή του.

Το μαρτύριο των μικρών κοριτσιών είναι επαναλαμβανόμενο αφού γίνεται συνήθως μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά κάθε δυο εβδομάδες, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα έχει. Την πρακτική εφαρμόζουν οι ίδιες οι μητέρες, καθώς το θεωρούν μέτρο πρόληψης το οποίο θα προστατεύει τις κόρες τους από την αντρική προσοχή, την σεξουαλική παρενόχληση και τον βιασμό.

Μία γυναίκα που πρόσφατα συνελήφθη όταν εφάρμοσε το σιδέρωμα στήθους στην κόρη της περιέγραψε την διαδικασία στις Αρχές λέγοντας: ««Πήρα την πέτρα, την ζέστανα και μετά άρχισα να κάνω μασάζ στο στήθος της κόρης μου. Η πέτρα ήταν λίγο καυτή. Όταν ξεκίνησα το μασάζ, μου είπε: “Μανούλα, καίει!”». Το παιδί γέμισε μελανιές και η μητέρα ανακρίθηκε σχετικά από την αστυνομία, που τελικά την άφησε ελεύθερη με μια προειδοποίηση.

Οι γιατροί στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και «θύματα» της πρακτικής είναι κατηγορηματικοί, κάνοντας λόγο για αναμφισβήτητη κακοποίηση παιδιών που θα μπορούσε να προκαλέσει ψυχολογικά τραύματα, μολύνσεις, αδυναμία θηλασμού, παραμορφώσεις και καρκίνο του στήθους.

Οι Αρχές εξηγούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην υπόθεση είναι πως τα κορίτσια είναι εξαιρετικά απίθανο να απευθυνθούν στην Αστυνομία ζητώντας βοήθεια. «Δεν περιμένουμε με τίποτα να δούμε ένα θύμα να μπαίνει στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει την μητέρα ή την γιαγιά του. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε θα ήταν πολύ πιο εύκολο για εμάς να αναλάβουμε δράση,» αναφέρει η Allen Davis της Μetropolitan Police.

Αυτή τη στιγμή οι κοινοτικές αρχές στην Αγγλία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το βίαιο αυτό φαινόμενο επιμορφώνοντας όσο περισσότερο μπορούν τις οικογένειες με αφρικανική καταγωγή, μιλώντας τους για τους κινδύνους αυτών των τριτοκοσμικών πρακτικών, προσπαθώντας να εντοπίσει τους γονείς-θύτα και να προστατέψει τα θύματα.



ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ