Κυβέρνηση σε πανικό: Αλλάζουν τον Κανονισμό της Βουλής για να σώσουν τον Καμμένο


Η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζουν τα μικρά κόμματα όπως το Ποτάμι και οι ΑΝ.ΕΛ., φαίνεται πως… άνοιξαν την όρεξη στην κυβέρνηση Τσίπρα να αλλάξει – με κάθε τρόπο – τον Κανονισμό της Βουλής, σε μια προσπάθεια να κρατήσει όρθιους τους «πρόθυμους», διατηρώντας έναν υποτυπώδη συσχετισμό δυνάμεων. Αυτό, τουλάχιστον, άφησε να διαφανεί ο  Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προαναγγέλλοντας σειρά πρωτοβουλιών για αλλαγές σε ότι αφορά τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Με αφορμή τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΑΝ.ΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, σχολίασε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα με την μεγαλύτερή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σκοπεύει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου αλλά από εκεί και πέρα επιφυλάσσομαι για οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία».

Διευκρίνισε πως δεν χρειάζεται συνταγματική αλλαγή. «Τυπικά και τεχνικά αφορά τον κανονισμό της Βουλής όμως το ζήτημα δεν είναι οι επιμέρους νομικές διατάξεις του κανονισμού της Βουλής αλλά να απαντήσουμε σε ένα πολιτικό ζήτημα που τίθεται με μεγαλύτερη ένταση σήμερα από ότι τίθετο στο παρελθόν. Από το 2012 και μετά δημιουργήθηκαν νέες ιδιότυπες συνθήκες στο κοινοβούλιο. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να συζητιόνται ανοικτά».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε πως «στο πλαίσιο μιας πολιτικής συζήτησης και ενός ανοιχτού πολιτικού διαλόγου κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα και το δικαίωμα του οποιουδήποτε να εκφράζεται με την συνείδηση του και την άποψη του» μεταφέροντας και την θέση της κυβέρνησης πως «δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε ηθικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία στην διαδικασία των εθνικών έχουν εξασφαλίσει την είσοδο τους στο εθνικό κοινοβούλιο».

«Παρά το γεγονός πως κάποιοι βουλευτές για λόγους συνείδησης για λόγους άποψης, για λόγους πολιτικών τοποθετήσεων μπορούν να επιλέγουν να φύγουν από τις ΚΟ. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να συζητηθεί πολύ σοβαρά στο πλαίσιο του πολιτικού μας συστήματος και στο πλαίσιο αναβάθμισης της ίδιας της Δημοκρατίας» σημείωσε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ