Υπερκόπωση: Αυτά είναι τα 6 σημάδια που μας προειδοποιούν

Στις ημέρες μας οι υποχρεώσεις είναι πολλές και το 8ωρο μια πολυτέλεια. Οι περισσότεροι δουλεύουν πολλές ώρες ώστε να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Κι εκεί ακριβώς καραδοκεί ο κίνδυνος της υπερκόπωσης. Είναι το λεγόμενο σύνδρομο του Burnout. Ποια είναι όμως τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε;

Τα συμπτώματα είναι άλλοτε ελαφρά, άλλοτε επίμονα. Αϋπνίες ή αναίτια υπνηλία, πονοκέφαλοι, ανία, κατάθλιψη, στομαχόπονοι, μειωμένη διάθεση για σεξ, υπερένταση, νευρικότητα, θυμός και ξεσπάσματα άνευ λόγου και αιτίας, άρνηση επικοινωνίας.
Το σύνδρομο του burnout προκαλείται όταν ένας άνθρωπος εργάζεται πάρα πολλές ώρες, κάνει υπερωρίες, δεν ξεκουράζεται καθόλου και δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο.
Περισσότεροι από 1 στους 4 εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποφέρουν από εργασιακό στρες.

Το σύνδρομο burn out προκαλεί όχι μόνο σωματική καταπόνηση αλλά και σταδιακή εξασθένηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Στην αρχή νιώθεις έναν εκνευρισμό, μια ανία και αφηρημάδα και ύστερα μια έντονη απογοήτευση καθώς και τάσεις απομόνωσης από τους συναδέλφους.
Οσοι έχουν προβλήματα διαχείρισης θυμού ή όσοι εργάζονται σε δουλειές που δεν επέλεξαν οι ίδιοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να «καούν» σε σχέση με άλλους.

Οπως διαβάζουμε στο inc.com τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι στα όρια της ψυχικής και σωματικής εξουθένωσης είναι τα ακόλουθα:
1. Ξυπνάς στη μέση της νύχτας και έχεις υπερένταση
2. Νιώθεις εξάντληση και είσαι αντιδραστικός στη συμπεριφορά σου
3. Εχεις μια μόνιμη ανησυχία και παραμελείς τον εαυτό σου
4. Είσαι ευερέθιστος και θυμώνεις πολύ εύκολα
5. Δεν έχεις κοιμηθεί πάνω από 5 ώρες για πολύ καιρό
6. Εχεις αρντηικά συναισθήματα και έχεις ξεχάσει τι σημαίνει χαρά

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here