Χρυσοχοΐδης: «61 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία σε ένα βράδυ»


Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια σοβαρή και ανησυχητική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί δραματικά, με 550 καταγεγραμμένα περιστατικά τις τελευταίες εβδομάδες και 350 συλλήψεις, εκ των οποίων οι μισές στην Αττική.

Τα επίσημα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνουν ότι το 2022 καταγράφηκαν 11.476 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με μέσο όρο 31 περιστατικά την ημέρα​​. Αυτή η αύξηση είναι ανησυχητική και υπογραμμίζει την ανάγκη για εντατική δράση και υποστήριξη των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, λειτουργούν 63 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα ανά την Ελλάδα και κάθε νομός διαθέτει ένα ασφαλές καταφύγιο για θύματα, τη διεύθυνση του οποίου γνωρίζει μόνο η αστυνομία. Επιπλέον, πάνω από 2.000 γυναίκες χρησιμοποιούν την εφαρμογή Panic Button, με περίπου 10-20 νέες χρήστριες να προστίθενται κάθε εβδομάδα​​​​.

Οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία στη γραμμή SOS 15900 αυξάνονται συνεχώς, με πάνω από 7.809 κλήσεις να καταγράφονται σε διάστημα δέκα μηνών το 2021. Οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν σε περιστατικά βίας κατά γυναικών από τους νυν ή πρώην συντρόφους τους​​.

Η αύξηση των περιστατικών βίας καθιστά αναγκαία την ενίσχυση των δομών υποστήριξης και την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων πρόληψης και προστασίας. Ο υπουργός Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την πρόσληψη 300 ειδικών φρουρών και την αναδιάταξη των δυνάμεων της αστυνομίας για καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας​​.

Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας απαιτεί συνεργασία όλων των φορέων και συνεχή ενημέρωση της κοινωνίας, ώστε τα θύματα να νιώθουν ασφαλή και να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας. 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ