Joshua Coombes: Ο κομμωτής που ζει κουρεύοντας αστέγους δωρεάν εδώ και χρόνια

Πόσες φορές τους προσπερνάς κάνοντας ότι δε βλέπεις, δεν κατάλαβες, αφαιρέθηκες, είχες άλλα στο μυαλό σου; Σου μιλώ για τους άστεγους που ζουν έκθετοι στις καιρικές συνθήκες και στα μάτια σου στους δρόμους κάθε μεγαλούπολης. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, ολοένα και περισσότερες πόλεις. Εκεί που εσύ δε βλέπεις, ο Joshua Coombes όχι μόνο βλέπει, αλλά μαθαίνει τη ζωή κάθε αστέγου ο οποίος θέλει κούρεμα. Ο 31χρονος Βρετανός κομμωτής από το 2015 προσφέρει δωρεάν κουρέματα στους αστέγους ζητώντας ως μόνο αντάλλαγμα λίγη κουβέντα, λίγο μοίρασμα της προσωπικής ιστορίας του καθενός. Το μόνο που θέλει να τους πει είναι πώς έχουν αξία, πώς τους αξίζει να έχουν μια εμφάνιση για την οποία να νιώθουν καλά.

Όταν ο Joshua ξεκίνησε την εκστρατεία #Dosomethingfornothing δούλευε στην κανονική του πρωινή δουλειά και περνούσε τα βράδια κουρεύοντας αστέγους. Οι ιστορίες τους φιλοξενούνταν στο Instagram του μαζί με φωτογραφίες τους από το πριν και το μετά της κόμμωσης. «Ξεκινώ κάθε post με τις λέξεις ”Αυτός είναι π.χ. ο Stewart” ή “Αυτός είναι π.χ. ο Martin”. Αυτό ειναι το πρώτο πράγμα που θέλω να τονίσω: Να τους δώσουμε πίσω την ταυτότητά τους. Μετά διηγούμαι την ιστορία τους» έχει εξηγήσει ο Joshua Coombes που τρία χρόνια μετά έχει αφήσει την πρωινή δουλειά του, και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο κάνοντας couchsurfing και με την υποστήριξη φιλανθρωπικών οργανισμών και συνεχίζει να προσφέρει τα ψαλίδια του και το αυτί του σε όσους θέλουν να δουν τον εαυτό τους όπως τον έβλεπαν πριν ξεκινήσουν να ζουν ως άστεγοι. Φρεσκοκουρεμένοι και χαμογελαστοί, οι άστεγοι ποζάρουν στον φακό του ακόμα και αν οι πρόσφατες εμπειρίες τους περιλαμβάνουν μια κλοπή που τους άφησε χωρίς χρήματα ή χωρίς καθόλου υπάρχοντα, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, εθισμούς, κακοποίηση, πόνο, εγκατάλειψη. Άλλοι βρίσκονται στον δρόμο λίγους μήνες, άλλοι τη μισή τους ζωή, άλλοι παλεύουν με τα ναρκωτικά και άλλοι με το κοινωνικό στίγμα, το ταμπού του να είσαι άστεγος. Όλοι θέλουν κάτι βασικό: Το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια.

«Ένα κούρεμα δεν είναι βασική ανάγκη, σαν την τροφή ή τη στέγη που οι άνθρωποι χρειάζονται για την επιβίωσή τους. Είναι κάτι πέρα από αυτό, και γι’ αυτό είναι σημαντικό. Ένα κούρεμα μπορεί να έχει σημασία σε ό,τι αφορά την αξιοπρέπειά σου και το φως που μπορείς να δεις μέσα σου» είπε τον Ιανουάριο στο GQ με αφορμή την συνεργασία του με την Gillette και τη νέα της διαφημιστική καμπάνια, ο Joshua Coombes. Ο ίδιος εξήγησε στην ίδια συνέντευξη και τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησε αυτή την καμπάνια, την καμπάνια που μας προτρέπει όλους να κάνουμε κάτι για το τίποτα. Γιατί καμιά φορά αυτό είναι και ό,τι πιο σημαντικό θα κάνουμε στο πέρασμά μας από αυτή τη ζωή.

«Περνούσα δίπλα από τους αστέγους κάθε μέρα και δεν ήξερα τι να κάνω. Πέρασα μια μακρά διαδικασία κατά την οποία προσπαθούσα να αποβάλλω την επιφανειακή πλευρά του εαυτού μου και βρήκα ότι οι συζητήσεις μαζί τους στους δρόμους του Λονδίνου με έβγαζαν από το πεδίο στο οποίο ένιωθα άνετα και ασφαλής. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσει από τον εαυτό σου σαν άτομο και να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις σήμερα με τα δύο σου χέρια και το μυαλό σου για να βοηθήσεις τους ανθρώπους» σημείωσε ο Joshua που αναφέρθηκε ξανά στην καμπάνια του πρόσφατα στο Instagram.

«Τα άτομα που με αποτελούν. Τα προτόνια και τα ηλεκτρόνια που συνεχίζουν να περιστρέφονται επιτρέποντάς μου να εξακολουθώ να κάνω αυτό που κάνω. Ο πυρήνας είναι πάντα οι άνθρωπο και οι ιστορίες τους. Το να ψάχνω τη μαγεία στους ανθρώπους. Τα μικρά πράγματα με τα οποίο όλοι μπορούμε να ταυτιστούμε. Όσο ταξιδεύω στην ζωή των άλλων, όλο περισσότερο ανακαλύπτω τις βασικές ομοιότητες που μοιραζόμαστε. Είναι κάτι ελπιδοφόρο και αγχωτικό την ίδια στιγμή. Συνέχεια με ρωτούν: “Πώς είναι δυνατόν να μπορείς να συνεχίζεις να ξοδεύεις τον χρόνο σου με αυτό τον τρόπο; Πώς ζεις;”. Θα μπορούσα να μιλήσω για λεπτομέρειες ενώνοντας τις τελείες, ή θα μπορούσα να πω εξαρχής την αλήθεια: Πιστεύω σε αυτό. Σε αυτόν τον πλανήτη, υπάρχω για μία φευγαλέα στιγμή, τι άλλο λοιπόν να κάνω;», σημείωσε ο Joshua Coombes σήκωσε το ψαλίδι και την ξυριστική του μηχανή και συνέχισε να μοιράζει χαμόγελα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here