Πρόβλεψη «βόμβα» από Fitch: Κίνδυνος για πιο αυστηρά capital controls λόγω κόκκινων δανείων

Στις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, υπογραμμίζοντας πως παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη με πολλές προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, παρά την αναδιάθρωσή του το ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 181% του ΑΕΠ και το καθαρό εξωτερικό χρέος στο 141% του ΑΕΠ και είναι μεταξύ των υψηλότερων διεθνώς.

Παράλληλα, αναφέρει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών φτάνουν στο 45% του ΑΕΠ της χώρας και είναι υψηλά σε σχέση με τα κεφάλαιά τους, ενώ υποστηρίζει πως η ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών παραμένει αδύναμη.

Κατά την εκτίμηση του οίκου η οικονομική ανάκαμψη, οι αυξημένες πωλήσεις κόκκινων δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να βοηθήσουν τις τράπεζες να πετύχουν τους νέους στόχους μείωσης των κόκκινων ανοιγμάτων τους έως το 2021. Ωστόσο, σημειώνει πως χωρίς πιο ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θα είναι δύσκολο να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων με έναν ρυθμό που θα στηρίζει πλήρως την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, κατά την άποψη του οίκου.

Για τα δύο σχέδια που έχουν προταθεί από το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει πως είναι θετική εξέλιξη αλλά έχουν σημαντικούς κινδύνους εκτέλεσης, ενώ και να εφαρμοστούν οι επιπτώσεις τους δεν θα φανούν φέτος αλλά στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Στη βάση αυτή ο οίκος σημειώνει πως ο κίνδυνος χρηματοπιστωτικής αστάθειας είναι υπαρκτός, λόγω των τραπεζών, αλλά και λόγω των πιέσεων μου μπορούν να προκαλέσουν οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here