Τα γλυκά στην περίοδο της νηστείας

Ποια γλυκά είναι νηστίσιμα;
Ένα γλυκό θεωρείται νηστίσιμο όταν παρασκευάζεται χωρίς την προσθήκη γάλακτος, αβγών, βουτύρου και σοκολάτας, αλλά με την αξιοποίηση των νηστίσιμων εναλλακτικών τους, όπως το ελαιόλαδο, η μαργαρίνη, το φυτικό γάλα, η κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας, οι ξηροί καρποί, φρούτα, όπως η μπανάνα και το πορτοκάλι, αλλά και άλλες νηστίσιμες πρώτες ύλες.

Τα πιο διαδεδομένα γλυκά στην περίοδο της νηστείας είναι ο χαλβάς, το παστέλι, τα γλυκά του κουταλιού, τα μουστοκούλουρα και τα κουλούρια χαρουπιού, καθώς και τα νηστίσιμα σοκολατοειδή.

Χαλβάς
Υπάρχουν 3 εκδοχές του χαλβά: ο σιμιγδαλένιος, ο φαρσάλων και ο μακεδονικός που παρασκευάζεται από ταχίνι. Ο σμιγδαλένιος και ο φαρσάλων παρασκευάζονται από σιμιγδάλι ή αλεύρι καλαμποκιού, σπορέλαια, ζάχαρη και ξηρούς καρπούς και αποδίδουν περίπου 90-100kcal στα 50γρ.

Ο μακεδονικός παρασκευάζεται από ταχίνι και μέλι ή γλυκόζη. Στο εμπόριο τον βρίσκουμε και με κακάο, ξηρούς καπρούς ή και αποξηραμένα φρούτα. Περιέχει 7 φορές περισσότερη πρωτεΐνη από τα δύο άλλα είδη χαλβά λόγω του ταχινιού, το οποίο προέρχεται από την πολτοποίηση των σπόρων του σουσαμιού. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει μία καλή πηγή πρωτεΐνης στην περίοδο της νηστείας. Είναι επίσης πλούσιος σε αμινοξέα, ευεργετικά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λόγω του σουσαμιού, περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό ξύ και φυτικές ίνες. Προσοχή χρειάζεται στην ποσότητα κατανάλωσης, καθώς τα 50γρ μας δίνουν από 250-270kcal αναλόγως το προϊόν (με κακάο, απλός, με επικάλυψη σοκολάτας, με φιστίκια κλπ).

Παστέλι
Αποτελεί ιδανική επιλογή υγιεινού σνακ καθώς περιέχει συνήθως σουσάμι, ξηρούς καπούς και μέλι με αποτέλεσμα να μας τροφοδοτεί με καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), ω-6 και ω-3, φυτικές ίνες, αμινοξέα και πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη στη νηστεία καθώς και αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε. Και στην περίπτωση του παστελιού χρειάζεται προσοχή στις θερμίδες καθώς μία ποσότητα 50γρ (μικρό τεμαχιο) περιέχει περίπου 280kcal (αναλόγως και τα συστατικά του παστελιού).

Γλυκά του κουταλιού
Παρασκευάζονται με τη χρήση κάποιου φρούτου και ζάχαρης και αποτελούν καλή επιλογή γλυκού που μπορεί να φτιάξει κάποιος και σπίτι. Δεν περιέχουν λιπαρα και διατηρούν κάποιες από τις ωφέλιμες ιδιότητες των φρούτων, όπως οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να ισχυροποιούν την προστασία της καρδιάς στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής. Εναλλακτικά της ζάχαρης μπορούν να χρησιμοποιηθούν γλυκαντικά όπως η αγαύη, η φρουκτόζη, η στέβια που δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος. Όσον αφορά τις θερμίδες τους, 1 κουταλιά της σούπας αποδίδει 100-200kcal, επομένως έχει σημασία να μείνει κάποιος σε αυτή την ποσότητα για να το εντάξει στη διατροφή του.

Χαρουποκούλουρα ή μουστοκούλουρα
Τα χαρουποκούλουρα παρασκευάζονται από το χαρουπάλευρο που προέρχεται από το χαρούπι. Έχει γλυκιά γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της σοκολάτας καθώς η γεύση του είναι κοντινή σε αυτή της σοκολάτας. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, δεν περιέχει λιπαρά και περιέχει πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη, επομένως είναι κατάλληλο για άτομα που πάσοχυν από κοιλιοκάκη. Ένα τεμάχιο μας δίνει περίπου 100-120kcal.

Τα μουστοκούλουρα παρασκευάζονται από μούστο, αλεύρι και ζάχαρη και περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C, B και ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και κάλιο. Ένα τεμάχιο μας δίνει περίπου 135kcal.

Σοκολατάκια με μαύρη σοκολάτα
Εμπεριέχουν και κάποιο αποξηραμένο φρούτο ή ξηρούς καρπούς και αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών (φλαβονοειδή) λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε κακάο. Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου και βιταμινών. Βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης μέσω της σεροτινόνης και διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα λόγω της θεοβρωμίνης που περιέχουν. Ένα τεμάχιο 30 γραμμαρίων μας δίνει 160kcal.

Εύα Τσάκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ