Κλίμα: “Απεργούν” οι νέοι σε 90 χώρες – Διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Χιλιάδες νέοι απ” όλον τον κόσμο καλούνται αύριο Παρασκευή (24.5.2019) να κατέβουν στους δρόμους των πόλεών τους, σε μια “παγκόσμια απεργία για το κλίμα”, εν μέσω των ευρωεκλογών.

Η οικολογία “θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα αυτών των εκλογών”, τόνισε ο Κριστόφ Αλμασί, εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Νεολαία για το κλίμα” (Youth for climate) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.

Η συλλογικότητα καλεί σε κινητοποιήσεις έξω από τα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως για παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φραγκφούρτη ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες.

“Η κινητοποίηση εντείνεται, ιδίως στη Γερμανία και την Ιταλία”, ενώ η συμμετοχή παρουσιάζεται επίσης αυξημένη στην Αφρική και την Ασία, τις δύο ηπείρους όπου μέχρι σήμερα δεν είχε καταγραφεί σημαντική συμμετοχή.

Και μεγάλες χώρες όπως η Ινδία αρχίζουν σταδιακά να κινητοποιούνται επίσης, διαβεβαίωσε η “Νεολαία για το κλίμα”.

Μέχρι σήμερα το απόγευμα, στον ιστότοπο youthforclimate.fr, όπου οι συμμετέχοντες αναφέρουν πού και πώς σκοπεύουν να κινητοποιηθούν, είχαν καταγραφεί διαδηλώσεις σε περισσότερες από 2.260 πόλεις σε 90 χώρες του κόσμου.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας (Παρίσι, Μπορντό, Λιόν, Μασσαλία, Τουλούζη κ.ά.), της Γερμανίας (Βερολίνο, Αμβούργο), της Ιταλίας, της Ισπανίας, σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στη Βοστόνη, στο Όστιν του Τέξας, στο Μόντρεαλ και στην Οτάβα του Καναδά, σε πολλές πόλεις του Μεξικού και της Λατινικής Αμερικής, στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, στην Ινδία, την Ινδονησία και την Αυστραλία.

Δύο διαδηλώσεις θα γίνουν στην Ελλάδα, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Την υποστήριξή τους στους νέους μαθητές και φοιτητές εξέφρασαν η Greenpeace, η Alternatiba και η ANV COP21.

Για εκείνους τους νέους που δεν μπορούν να απουσιάσουν αύριο από το σχολείο ή τη δουλειά τους στη Γαλλία, η συλλογικότητα “Πολίτες για το κλίμα” πρότεινε να πάνε φορώντας ένα περιβραχιόνιο με το οποίο θα εκφράσουν τη στήριξή τους στους απεργούς ή να ζητήσουν από τον εργοδότη τους την άποψή του για την κλιματική αλλαγή.

Το Σάββατο (25.5.2019) αναμένεται να γίνουν και άλλες πορείες, πεζή ή με ποδήλατα, σε περίπου 80 πόλεις, κυρίως στη Γαλλία.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here