5+2 tips που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις να φωνάζεις στα παιδιά σου!


Προβλήματα, άγχος, τρέξιμο. Κι ένα παιδί που δεν ακούει τίποτα! Πόσο εύκολο σου είναι να υψώσεις τον τόνο της φωνής σου; Να φωνάξεις, να μιλήσεις άσχημα; Προτού το κάνεις, σκέψου πόσο κακό μπορούν να κάνουν οι φωνές σου στο παιδί σου. Κάνε μια παύση, πάρε μια βαθιά ανάσα ψυχραιμίας και θα δεις ότι έχεις και άλλες επιλογές, πέρα από την… εύκολη λύση, που θα κάνει κι εσένα αλλά και το παιδί σου να αισθανθείτε άσχημα.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Emma Citron, «οι φωνές είναι αναποτελεσματικές».

Τι να κάνεις αντί να του φωνάξεις; Παρακάτω θα βρεις 7 διαφορετικές επιλογές, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία σου αλλά και την περίσταση:

Πέστο με δικά σου λόγια
Χωρίς να υψώσεις τον τόνο της φωνής σου, κάνε το παιδί σου να καταλάβει με αυστηρό τόνο ότι κάποιες συμπεριφορές δεν τις ανέχεσαι! Να είσαι αυστηρή και απόλυτη, για να του δώσεις να το καταλάβει, όπως και θα έκανες με έναν ενήλικα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να φωνάξεις! Το ίδιο θα σε συμβούλευαν οι ειδικοί και σε περίπτωση που απευθυνόσουν σε ενήλικα!

Απομονώσου για λίγο για να σου φύγει η ένταση
Και αυτό είναι μια τακτική που «πιάνει» και σε παιδιά και σε ενήλικες! Είναι καλό να απομονωθείς λιγάκι, για να σου φύγει ο θυμός και να αντιμετωπίσεις πιο ψύχραιμα την οποιαδήποτε κατάσταση. Φυσικά αυτό προϋποθέτει να έχεις κάποιον να σου κρατήσει τα παιδιά!…

Συμβιβάσου κάποιες φορές

Δε γίνεται να είσαι συνεχώς απόλυτη και ανένδοτη! Όταν το μικρό σού ζητάει επίμονα κάτι, που ξέρεις ότι δεν θέλεις να κάνεις ή δεν πρέπει, μπορείς ενίοτε να κάνεις και λίγο πίσω. Αν το κρίνεις σωστό βέβαια… Μην υποχωρείς βέβαια συνεχώς. Δε θα του κάνεις καλό!

Έλεγξε πρώτα τη δική σου ψυχολογική κατάσταση
Το ότι σου ήρθε να φωνάξεις σίγουρα δεν έχει να κάνει μόνο με την ενοχλητική συμπεριφορά των παιδιών σου. Υπάρχει κάτι βαθύτερο και μοιραία πας να ξεσπάσεις στο παιδί σου! Πάρε τον χρόνο σου να δεις τι σου έφταιξε, γιατί είσαι έτσι και ξέσπασε σε αυτόν που πρέπει! Αν θες ντε και καλά να ξεσπάσεις κάπου!

Προσπάθησε να καταλάβεις το παιδί σου
Όπως η δική σου ψυχολογική κατάσταση έχει βαθύτερες ρίζες, έτσι κι η συμπεριφορά του παιδιού σου έχει κάποια αιτία! Προσπάθησε να το καταλάβεις προτού πας να του φωνάξεις! Κάτι προσπαθεί να σου πει με πλάγιο και ενοχλητικό τρόπο!

Εξήγησε τις προθέσεις σου και τις προσδοκίες σου στο παιδί σου
Με ήρεμο τρόπο προσπάθησε να του εξηγήσεις τι θέλεις από εκείνο. Δείξτου αρχικώς ότι το καταλαβαίνεις και στη συνέχεια πέστου τι πραγματικά θέλεις να κάνει, με ήρεμο τρόπο και απλά λογάκια. Δος του να κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι για σένα αυτό που θες να κάνει!

Ύστατη λύση: Φώναξε, αν δεν αντέχεις!
Ωραία η θεωρία αλλά μερικές φορές δεν αντέχεις να κρατηθείς! Δεν έχεις χρόνο να… εκλογικεύσεις τον θυμό σου και πρέπει να ξεσπάσεις εδώ και τώρα! Ακόμα κι αν έχεις απέναντι το παιδί σου! Κανείς δεν είναι τέλειος! Το παιδί σου πρέπει να το μάθει κι αυτό! Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, ακόμα κι οι γονείς. Όταν σου περάσει ο θυμός, φρόντισε ωστόσο να το συζητήσετε ήρεμα!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ