Χιλή: Τις παραιτήσεις όλων των μελών της κυβέρνησης ζήτησε ο πρόεδρος Πινιέρα

Ο πρόεδρος στη Χιλή, Σεμπαστιάν Πινιέρα ζήτησε μέσω διαγγέλματος, τις παραιτήσεις όλων των μελών της κυβέρνησής του μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Ο κ. Πινιέρα τόνισε πως θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση στη Χιλή προκειμένου να ανταποκριθεί στις «νέες απαιτήσεις» που προέκυψαν από την κοινωνική κρίση η οποία εκδηλώθηκε αυτόν τον μήνα, ενώ διαβεβαίωσε επίσης πως σκοπός του είναι να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, «εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες».

Προχθές Παρασκευή, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες απαίτησαν να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις σε μια ειρηνική διαδήλωση στο Σαντιάγο. Οι πολίτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση αξίωσαν επίσης την παραίτηση του συντηρητικού προέδρου. photo Reutersphoto Reutersphoto Reutersphoto Reuters

Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι πέντε από πυρά αστυνομικών και στρατιωτικών, ενώ χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν τη 18η Οκτωβρίου στη Χιλή ενώ τουλάχιστον 7.000 συνελήφθησαν.

Οι ζημίες που έχει προκαλέσει η κοινωνική κρίση, η πιο σοβαρή των τελευταίων τριών δεκαετιών, στις επιχειρήσεις στη Χιλή υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Πινιέρα ακύρωσε το μέτρο που αποτέλεσε την αφορμή των επεισοδίων, την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό κατά 3%, ενώ ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να ανακουφιστούν οι φτωχότεροι πολίτες, ειδικότερα αυξήσεις της κατώτερης σύνταξης και του κατώτερου μισθού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας εξήγγειλε ακόμη ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» στη Χιλή, όπου το χάσμα των ανισοτήτων είναι ιδιαίτερα βαθύ.

Οι κινητοποιήσεις ωστόσο συνεχίστηκαν, με τους διαδηλωτές να χαρακτηρίζουν τα μέτρα που ανήγγειλε ανεπαρκή και να προβάλλουν διάφορα αιτήματα, ιδίως να επιστρέψουν οι μονάδες των ένοπλων δυνάμεων — που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στους δρόμους μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας — στους στρατώνες.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ