Κορονοϊός: Τι είναι το remdesivir και γιατί δίνει ελπίδα για θεραπεία


Κορονοϊός: Οι κλινικές μελέτες για την ανακάλυψη του φαρμάκου για τον κορονοϊό βρίσκονται σε εξέλιξη. Πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρισκόμαστε αυτήν την ώρα

Σε πειραματικό στάδιο ανήκει ακόμη η προσπάθεια εξεύρεσης του φαρμάκου που θα ‘νικήσει’ τον κορονοϊό ή τουλάχιστον θα περιορίσει τη θανατηφόρα δράση. Το αντι-ιικό remdesivir αφήνει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση SARS-CoV-2 και οι κλινικές δοκιμές, που έχουν αρχίσει σε ΗΠΑ και Κίνα, πρόκειται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα εντός του Απριλίου, όπως εξήγησε ο Γιώργος Κόκοτος, Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας, ΕΚΠΑ, και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Κέντρου Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων ΕΚΠΑ.

Συμπλήρωσε δε πως “το remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας για οποιαδήποτε χρήση. Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola. Αν και η αποτελεσματικότητά του τότε δεν αποδείχτηκε ισχυρή, οι μελέτες απέδειξαν ότι τουλάχιστον είναι ασφαλές. Έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορονοϊοί και ομοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2”.

Το πειραματικό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί ως τώρα σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερες εκτεταμένες μελέτες για το αν και κατά πόσο θεωρείται αντίδοτο στη δράση του νέου κορονοϊού. “Το remdesivir και η chloroquine παρουσίασαν ξεκάθαρα τα καλύτερα in vitro αποτελέσματα υποδεικνύοντας την αναγκαιότητα περαιτέρω μελετών”, υπογράμμισε ακολούθως ο κ. Κόκοτος

Εντός του Μαρτίου βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κλινικές μελέτες Φάσης 3 για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του remdesivir, κατόπιν έγκρισης από τον FDA του αιτήματος της εταιρείας Gilead που έχει αναπτύξει αυτό το πειραματικό φάρμακο. Οι μελέτες αυτές είναι τυχαιοποιημένες, ανοικτής επισήμανσης πολυκεντρικές που θα συμπεριλάβουν 1.000 ασθενείς σε ιατρικά κέντρα, κυρίως ασιατικών, αλλά και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Η πρώτη θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του remdesivir ύστερα από πενθήμερη ή δεκαήμερη χορήγηση σε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η δεύτερη σε ασθενείς με μέτρια εκδήλωση της νόσου.

Από τον Φλεβάρη κιόλας οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν επίσης αρχίσει τις δικές τους δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του remdesivir, κυρίως στην επαρχία Χουμπέι η οποία ανήκει η Γουχάν.

“Εκ παραλλήλου, η εταιρεία Gilead σε συνεργασία με κυβερνητικές ή και μη κυβερνητικές οργανώσεις και αρχές παρέχει το remdesivir για χρήση έκτακτης ανάγκης απουσία εγκεκριμένης θεραπείας (compassionate use). Ήδη και στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί το remdesivir σε αυτό το πλαίσιο αρχικά”, κατέληξε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκοτο, η μελέτη ήδη εγκεκριμένων για άλλη ένδειξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού παρουσιάζει το μεγάλο πλεονέκτημα της άμεσης δυνατότητας χρήσης του φαρμάκου, αν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του κατά του SARS-CoV-2.

Πηγή:
ΑΠΕ – ΜΠΕ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ