Στη ζυγαριά και η κυβερνητική ευθύνη


Πραγματικός Αρμαγεδδών είναι ο φονικός ιός για τις ανθρώπινες ζωές, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Κι εμείς ελεύθεροι και πολιορκημένοι στο σπίτι. Γιατί, όπως αναφέρεται, την πανδημία θα αντιμετωπίσουμε οι πολίτες, παραμένοντας στον καναπέ μας. Τόσο απλά…

γράφει ο Γιάν. Μαντάς

Ήδη, τηρούμε κατά γράμμα όσα αποφάνθηκαν οι ειδικοί και υιοθέτησε εγκαίρως η κυβέρνηση: Οι δρόμοι ερήμωσαν, τα σχολεία και τα μαγαζιά έκλεισαν, το «μένουμε σπίτι» εμπεδώθηκε, παρά τις εξαιρέσεις των χρήσιμων ηλιθίων. Οι πολίτες, στην συντριπτική πλειοψηφία, πράττουν το χρέος τους. Σε συνθήκες ακραίες έως ασύλληπτες επιδεικνύουμε αξιοθαύμαστη προσαρμοστικότητα και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Η ατομική ευθύνη αποκτά περιεχόμενο και γίνεται συλλογική προσπάθεια.

Ταυτόχρονα, θα αξιολογείται κάθε μέρα η κυβερνητική και κρατική ευθύνη.

Για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη ο πρωθυπουργός, οφείλει να μην μετακυλά την ευθύνη μόνο στους πολίτες. Πολλώ δε μάλλον εάν η ιδέα της ατομικής ευθύνης επιχειρηθεί από κάποιους να αξιοποιηθεί ως μία άλλη εκδοχή τού «μαζί τα φάγαμε»…

Αναντίρρητα, να ελέγχεται και να τιμωρείται η παραβατικότητα των πολιτών, μα δεν ακούσαμε λέξη για το ποιος θα ελέγξει και θα αποτρέψει τη διάδοση του φονικού ιού, δοθέντος του κατακρεουργημένου συστήματος υγείας.

Οι αδυναμίες του συστήματος υγείας στη χώρα μας, που τόσο μεθοδικά δημιουργήθηκαν στο όνομα μιας νεοφιλελεύθερης οικονομίας, φαντάζουν τώρα ακόμη μεγαλύτερες. Και δεν είναι παράλογο που οι διθυραμβικές αναφορές των κυβερνητικών στελεχών στους «ήρωες με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες» έχουν προκαλέσει την αντίδραση των ίδιων των νοσοκομειακών, που μιλάνε για «εμπαιγμό».

Είναι προφανές, κοιτώντας απλώς την πραγματικότητα αυτές τις δύσκολες μέρες, ότι μόνο το κράτος μπορεί να αναλάβει τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Η καλύτερη απάντηση στους εσχάτως κρυπτόμενους μουζαχεντίν της «ελεύθερης (από οινόπνευμα, αντισηπτικά, μάσκες και ΜΕΘ…) αγοράς» έρχεται δια στόματος του πρώην υπουργού Υγείας, βουλευτή της ΝΔ και νυν αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνης: «Όλοι αυτοί, τα νεοφιλελεύθερα “παπαγαλάκια” που έγραφαν τόσα χρόνια σχετικά με το Δημόσιο σύστημα Υγείας, ελπίζω όταν θα ξεπεραστεί αυτή η κρίση να μην ξαναπιάσουν τη πένα τους για να γράψουν τα ίδια. Αν δεν υπήρχε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τα προβλήματα του, αλλά με τους ήρωες γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους, δεν ξέρω αν θα μιλάγαμε σήμερα».

Εν κατακλείδι. Η κυβέρνηση θα μετρηθεί και θα ζυγιστεί τις επόμενες κρίσιμες μέρες, που θα κορυφωθεί η επιδημία, στη βάση, τουλάχιστον, της πρότασης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος μόνο για αντιπολιτευτική διάθεση δεν μπορεί να κατηγορηθεί:

«Α) Nα ανοίξουν 2000 κρεβάτια ΜΕΘ και να προμηθευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερους αναπνευστήρες.

Β) Να καταγραφούν όλοι οι αναπνευστήρες που υπάρχουν διάσπαρτοι στις διάφορες κλινικές των νοσοκομείων και να συγκεντρωθούν για να αξιοποιηθούν στους ασθενείς με κορωνοϊό.

Γ) Να γίνει καταγραφή του προσωπικού που έχει σχετική εκπαίδευση και να αποσπαστεί στις κλίνες που θα λειτουργούν παράλληλα με τις ΜΕΘ.

Δ) Να εκπαιδευτούν στην Εντατική νοσηλεία, το προσωπικό και των άλλων κλινικών που θα κληθούν να συμβάλλουν.

Ε) Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία των προσλήψεων προσωπικού και η αξιοποίηση των ειδικευόμενων που είναι σε αναμονή.

ΣΤ) Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος υγειονομικός εξοπλισμός προστασίας για το προσωπικό».

ΥΓ. Ο πολυδιαφημισμένος ιδιωτικός τομέας υγείας προτίθεται να συμβάλλει στην υγειονομική θωράκιση της χώρας;… Κι αν όχι, η επίταξή του περιλαμβάνεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς;


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ