Στο β’ τρίμηνο του 2021 τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G στην Ελλάδα


Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν προχώρησε σε αναβολή του διαγωνισμού για τις συχνότητες που θα χρησιμοποιούν στα δίκτυα 5ης γενιάς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην εκτίμηση ότι τα πρώτα εμπορικά δίκτυα που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς θα λειτουργούν στην Ελλάδα μέσα στο β’ τρίμηνο του 2021 προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης.

Μιλώντας στην ενότητα με τίτλο «5G: The Power of Networks» στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, ο κ. Τζωρτζακάκης υποστήριξε ότι το 5G αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν προχώρησε σε αναβολή του διαγωνισμού για τις συχνότητες που θα χρησιμοποιούν στα δίκτυα 5ης γενιάς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε ακόμη ότι είναι κρίσιμης σημασίας η ταχεία ανάπτυξη των δικτύων 5G υποστηρίζοντας πως η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Βασική προϋπόθεση, όμως, αποτελεί η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες των νέων υποδομών.

Με την άποψη του κ. Τζωρτζακάκη για τη σημασία του οικοσυστήματος συμφώνησαν και οι άλλοι δύο συμμετέχοντες στο πάνελ, ο Kenneth Fredriksen, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη της Huawei και ο Sergio Solivera, αντιπρόεδρος της Nokia για την περιοχή της Μεσογείου.

Τόσο ο κ. Fredriksen όσο και ο κ. Solivera αναφέρθηκαν στις καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές που μπορούν να γίνουν εφικτές με το 5G και έφεραν παραδείγματα από τομείς όπως είναι η τηλεϊατρική, η ναυτιλία, τα λιμάνια αλλά και το gaming. Επίσης, ο κ. Solivera σημείωσε πως ένα σημαντικό κομμάτι της λύσης της Nokia για τα 5G δίκτυα έχει αναπτυχθεί στο ερευνητικό κέντρο της φινλανδικής εταιρείας στην Αθήνα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ