Πρωινό ξύπνημα! Το καθοριστικό της μέρας


Για κάποιους εύκολη υπόθεση, καθημερινή ευχάριστη ρουτίνα. Tο ξυπνητήρι τους δίνει ρυθμό για κέφι και ζωντάνια! Για άλλους όμως είναι καθημερινός εφιάλτης το πρωινό ξύπνημα. Λίγες ιδέες ίσως βοηθήσουν να αναθεωρήσουν την καθημερινή αυτή συνήθεια.

Παρότι το πρωινό ξύπνημα διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, παραμένει ένα καθοριστικό σημείο στην ημέρα μας. Θα ήταν άδικο άλλωστε, να μην παραδεχτούμε πως «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», το ίδιο φυσικά και η… ανάποδη. Τα ζεστά σκεπάσματα, το περιθώριο για λίγα επιπλέον λεπτά ύπνου που θα θέλαμε ιδανικά να είχαμε, κάνουν τον αποχωρισμό μας από το κρεβάτι, μία αρκετά δύσκολη διαδικασία.

Μπορεί μέχρι σήμερα να νομίζαμε πως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βελτιώσουμε τα συνήθως… ζόρικα πρώτα λεπτά της νέας ημέρας, όμως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε. Ακόμη και αν δεν ανήκουμε στην κατηγορία των «πρωινών» τύπων, παρακάτω υπάρχουν μερικές συμβουλές, οι οποίες υπόσχονται να μας απαλλάξουν από τα επίμονα «snooze» του ξυπνητηριού μας, βελτιώνοντας και κάνοντας πολύ πιο εύκολα τα πρωινά μας ξυπνήματα.

Δίνουμε στον εαυτό μας κίνητρα

Το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο, μπορούμε να αφιερώσουμε λίγη ώρα κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταγράψουμε σε μία λίστα, τους λόγους για τους οποίους ανυπομονούμε να σηκωθούμε την επόμενη μέρα από το κρεβάτι μας. Εστιάζουμε σε μικρές καθημερινές χαρές, όπως ο πρωινός καφές με τον σύντροφο, το απογευματινό μάθημα pilates που μας «ανεβάζει» τη διάθεση ή το ραντεβού για μεσημεριανό που έχουμε με την κολλητή στο lunch break. Η επαγγελματική παρουσίαση που έχουμε προγραμματίσει για αύριο στο γραφείο και μας αγχώνει πολύ, δεν θα συμπεριληφθεί, τώρα εστιάζουμε στα θετικά της ημέρας.

Ρυθμίζουμε εκ νέου το βιολογικό «ρολόι» μας

Για να μπορέσουμε να επαναπρογραμματίσουμε το βιολογικό ρολόι μας, χρειάζεται πρώτα να γνωρίζουμε τις πραγματικές ώρες του. Καταγράφοντας καθημερινά για ένα πενθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή, την ώρα που αρχίζουμε να νυστάζουμε, την ώρα που καταλήγουμε στο κρεβάτι, την ώρα που ξυπνάμε την επόμενη, καθώς και τις ώρες ύπνου που συμπληρώσαμε, θα έχουμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε στον «επαναπρογραμματισμό». Αν οι ώρες ύπνου μας είναι λιγότερες των οκτώ, θα χρειαστεί να βρούμε από πού θα «κλέψουμε» για να συμπληρώσουμε το απαιτούμενο 8ωρο που θα μας ξεκουράσει επαρκώς. Ίσως χρειαστεί να πηγαίνουμε στο κρεβάτι νωρίτερα ή να ρυθμίσουμε λίγο αργότερα το ξυπνητήρι μας. Βρίσκοντας ποιες είναι οι μετατροπές που πρέπει να κάνουμε και ακολουθώντας ένα νέο πρόγραμμα ύπνου για μία εβδομάδα, μέχρι να εξακριβώσουμε πως όντως μας εξυπηρετεί, το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό.

Δημιουργούμε ένα ξεκούραστο περιβάλλον

Η ποιότητα ύπνου που απολαμβάνουμε, παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο ξεκούραστοι και ευδιάθετοι αισθανόμαστε το επόμενο πρωί. Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν να απομακρύνουμε από το κρεβάτι ηλεκτρικές συσκευές (tablet, smartphone), αντικείμενα που μπορεί να μας προκαλέσουν ένταση, στρες ή να μας ταράξουν τον ύπνο. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν τα λεπτά πριν κοιμηθούν, να σερφάρουν στα social media, γεγονός που, όπως έχουν αποδείξει αρκετές μελέτες (μεταξύ αυτών και πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης) είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο. Επιπλέον, καλό θα ήταν να κοιμόμαστε σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού, αφού ακόμη και η παραμικρή πηγή τεχνητού φωτισμού, δεν βοηθάει τον εγκέφαλο και τα μάτια μας να ξεκουραστούν στο έπακρο.

Διαμορφώνοντας μία ωφέλιμη «ιεροτελεστία» ύπνου

Η «ιεροτελεστία» του ύπνου μας, δηλαδή μερικές συνήθειες που μας χαλαρώνουν πριν ξαπλώσουμε, μας βοηθούν να κοιμηθούμε με μεγαλύτερη ευκολία και πιο βαθιά. Μέχρι να έρθει, λοιπόν, η προκαθορισμένη ώρα για ύπνο, μπορούμε να απολαύσουμε ένα ρόφημα που θα μας χαλαρώσει, ένα ζεστό ντους, μερικές σελίδες από το αγαπημένο μας βιβλίο και με αυτόν τον τρόπο, θα μπούμε σε… sleep mode. Ο οργανισμός και το μυαλό μας θα «κατεβάσουν» ρυθμό, θα μπορέσουμε να αποκοιμηθούμε ευκολότερα, απολαμβάνοντας συγχρόνως μία σαφώς καλύτερη ποιότητα ύπνου, συνεπώς και ένα πολύ πιο ευδιάθετο ξύπνημα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ