Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Ευρώπη έκανε το πιο ισχυρό βήμα προειδοποίησης προς την Τουρκία

«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως κάνει ένα βήμα τη φορά. Έκανε ένα βήμα που αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Για την Ελλάδα οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή όμως είναι το καλυτερο εργαλείο για να ασκήσουμε πίεση για να αλλάξει συμπεριφορά» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Δεν θέλόυμε την Τουρκία να είναι επιθετικός γειτονας. Αν όμως επιμένει να συνεχίσει υπάρχουν πια κυρώσεις. Ήδη αποφασίστηκαν οι πρώτες και στον ορίζοντα πιο αυστηρό πλαίσιο που θα έχει οικονομικό αντίκτυπο. Η Τουρκία είναι αυτή που καλείται να αλλάξει συμπεριφορά, να καταλάβει ότι η πολιτική της είναι αδιέξοδη» πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη κινείται είναι ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνει μήνυμα ότι είναι παρουσα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το κείμενο συμπερασμάτων ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλίο αποφάσισε κυρώσεις διευρύνοντας τη λίστα προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις».

«Δεν σταμάτησε εκεί όμως αλλά έδωσε εντολή στον Ζοζέπ Μπορέλ το αργότερο έως το επόμενο ευρωπαικο συμβούλιο να υποβάλει μια γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουκρικών σχέσεων την πολιτική και την εμπορική τους τύχη, στην τελωνειακή αυτή δήλωση. Και στην έκθεση θα περιγράφονται όλα τα εργαλεία της ΕΕ και συμπεριλαμβάνεται ρητά η επέκταση του εύρους των κυρώσεων για την Τουρκία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο ήταν απόλυτα σαφής» επισημαίνοντας ότι «στην πρώτη παράγραφο η Τουρκία καλείται να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης προκειμένου να καταταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών».


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ