Πανδημία: Τα Χριστούγεννα του κορονοϊού – Με lockdown και περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Σε lockdown σχεδόν όμοιο με αυτό της άνοιξης μπαίνουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες – Τα πρώτα, δειλά βήματα ανοίγματος ενόψει και των γιορτών των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, εκτόξευσαν τα κρούσματα του κορονοϊού, οδήγησαν σε ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία και ανέβασαν σε αριθμούς ρεκόρ τους θανάτους.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει στην χρήση μάσκας κατά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ευρώπη, προειδοποιώντας για «αυξημένο κίνδυνο» νέου κύματος της επιδημίας Covid-19 στις αρχές του 2021.

«Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για νέα έξαρση τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες του 2021», με δεδομένη την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία συνιστά «την χρήση μάσκας και την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης» κατά τις γιορτές.

Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος: Τα μέτρα για το lockdown θα διαρκέσουν μέχρι το Πάσχα

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου,Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι εκτιμά ότι τα σκληρά μέτρα για τον κορονοϊό θα διαρκέσουν μέχρι το Πάσχα παρά την έγκαιρη έναρξη του εμβολιασμού.

«Παρόλο που οι εμβολιασμοί ξεκινούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, τα αποτελέσματά τους θα βοηθήσουν μόνο σταδιακά στη βελτίωση της κατάστασης. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με ζούμε με διάφορα μέτρα τύπου lockdown τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα», δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Οι υπολογισμοί των μοντέλων έδειξαν ότι το σκληρό lockdown θα συμπιέσει τον αριθμό τον αριθμό των λοιμώξεων σε εθνικό επίπεδο κάτω από την τιμή των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες το νωρίτερο. Οι πολίτες θα πρέπει επομένως να είναι προετοιμασμένοι για τη συνέχιση των ισχυόντων αυστηρών κανόνων: Θα υπάρξει παράταση του lockdοwn και πέραν της 10ης Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

Ο Μοντγκόμερι επέστησε την προσοχή να μην επιταχυνθεί η χαλάρωση των μέτρων σε περίπτωση που η κατάσταση βελτιωθεί ξανά το νέο έτος: «Οι πολιτικοί πρέπει να λειάνουν αργά το σκληρό lockdown. Εάν αυτή η διαδικασία προχωρήσει πολύ γρήγορα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η χώρα σύντομα να παγιδευτεί σύντομα σε ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα πανδημιών. Με κάθε νέο κύμα της επιδημίας, ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται στον πληθυσμό και στη συνέχεια πρέπει να καταπολεμηθεί με όλο και πιο σκληρά μέτρα. Πρέπει να αποφύγουμε ένα φαινόμενο yo-yo στις φάσεις του lockdown», τόνισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου.

Καθολικό lockdown στη Γερμανία

Η Γερμανία μπήκε σε καθολικό lockdown από την Τετάρτη. Θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου, όπως αποφάσισαν ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια. Έκλεισαν όλα τα εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, αίρεται η υποχρέωση φυσικής παρουσίας στο σχολείο για τους μαθητές, ενώ οι εργοδότες καλούνται και πάλι να ενισχύσουν περαιτέρω την τηλεργασία. Παράλληλα, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο κατά την ίδια περίοδο.

Πλέον, τα κρατίδια αναμένεται να ανακοινώσουν τις δικές τους αποφάσεις σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών κατά τις βραδινές, νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή. Ήδη η Βαυαρία ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναλάβουμε δράση, και την αναλαμβάνουμε», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. «Είναι η ώρα να κάνουμε το αναγκαίο», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν την «εβδομάδα προστασίας» προτού συναντηθούν με φίλους ή συγγενείς για τις γιορτές, κρατώντας – όπου είναι εφικτό – και τα παιδιά στο σπίτι.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν έκανε έκκληση στις θρησκευτικές κοινότητες να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα παρακολουθώντας διαδικτυακά τις λειτουργίες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Δυστυχώς, πρέπει επίσης να καταφύγουμε σε τρόπους μείωσης των επαφών στις θρησκευτικές λειτουργίες. Αυτό πρέπει να προετοιμασθεί καλά και να γίνει πραγματικά μόνο ό,τι είναι υπεύθυνο. Ασφαλώς, η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ουσιαστικό θεμελιώδες δικαίωμα και τα Χριστούγεννα δεν είναι απλώς μια οποιαδήποτε γιορτή», είπε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός στο ραδιόφωνο Bερολίνου-Bρανδεμβούργου.

Ολλανδία: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ η χώρα είναι σε καραντίνα

Ο αριθμός των μολύνσεων από κορονοϊό στην Ολλανδία αυξήθηκε πάνω από 11.000 σε 24 ώρες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM).

Η απότομη αυτή αύξηση καταγράφηκε μόλις μία ημέρα μετά την επιβολή μιας αυστηρής καραντίνας πέντε εβδομάδων στην Ολλανδία, όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυξημένα μέτρα σε Τσεχία και Σλοβακία

Την επαναφορά του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όπως και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ στη χώρα για τα Χριστούγεννα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Τσεχίας μπροστά στη σφοδρότητα της πανδημίας Covid-19.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπουν επίσης περιορισμό στα 6 άτομα για τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους, από τις 18 Δεκεμβρίου. Τα εμπορικά καταστήματα και οι υπηρεσίες θα παραμείνουν πάντως ανοικτά.

«Πρόκειται για μια απόφαση πολύ δύσκολη, διότι γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό θα έχει αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών», είπε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις.

Η κυβέρνηση αντέδρασε στην κριτική που δέχτηκε για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, καθώς η Τσεχία είχε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις κρουσμάτων στην Ευρώπη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, και σχεδόν 10.000 θανάτους στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το υπουργείο Υγείας σε φυλλάδιό του καλεί τους πολίτες να ελεγχθούν για την Covid-19 τονίζοντας ότι είναι ένας τρόπος για την προστασία των μεγαλύτερης ηλικίας μελών της οικογένειας κατά τη διάρκεια των εορτών.

Το υπουργείο Υγείας στοχεύει να παρέχει 60.000 τεστ την ημέρα, από τα αρχικά 28.000 που παρείχε την Τετάρτη.

Εστιατόρια, ξενοδοχεία και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις που επαναλειτούργησαν μετά την καραντίνα πριν από δύο εβδομάδες, πρέπει να κλείσουν ξανά από την Παρασκευή, στο πλαίσιο των μέτρων μετά τη νέα αύξηση των λοιμώξεων. Η χώρα ανακοίνωσε 5.315 νέα ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα χρησιμοποιώντας τις τυπικές εξετάσεις PCR, ενώ ο αριθμός των νοσοκομειακών ασθενών αυξήθηκε σε 4.632 από 4.475 πριν από μια εβδομάδα.

Στη Σλοβακία, η κυβέρνηση θα κλείσει τα περισσότερα καταστήματα και θα περιορίσει τις μετακινήσεις των πολιτών από το Σάββατο για να βοηθήσει στην αναχαίτιση της αύξησης των νέων κρουσμάτων COVID-19, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάρεκ Κράτσι.

Μπόρις Τζόνσον: «Θα ήταν απάνθρωπο» να απαγορευτεί ο εορτασμός των Χριστουγέννων

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του να χαλαρώσει τους περιορισμούς για την πανδημία κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν απάνθρωπο «να απαγορευτούν τα Χριστούγεννα».

«Θέλω να είμαι σαφής, δεν θέλουμε να απαγορεύσουμε τα Χριστούγεννα, να τα ακυρώσουμε», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Και ειλικρινά πιστεύω ότι θα ήταν απάνθρωπο και ενάντια στα ένστικτα πολλών ανθρώπων σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον τόνισε πάντως ότι οι πολίτες θα πρέπει να σχεδιάζουν μόνο «μικρά καλά Χριστούγεννα» και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, αρνούμενος να απαγορεύσει τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 αυξάνεται σε πολλές περιοχές.

Αφού επέβαλε τα πιο δρακόντεια περιοριστικά μέτρα, εν καιρώ ειρήνης, στη Βρετανία, ο Τζόνσον θέλει τώρα να αποφύγει να γίνει ο πρώτος ηγέτης, μετά τον Όλιβερ Κρόμγουελ τον 17ο αιώνα, που απαγόρευσε τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Λίγες ώρες αφότου έκλεισαν και πάλι οι παμπ και τα εστιατόρια στο Λονδίνο και σε ορισμένες άλλες περιοχές για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ο Τζόνσον είπε ότι το σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών για πέντε ημέρες, αρχής γενομένης από τις 23 Δεκεμβρίου, θα εφαρμοστεί. «Δεν θα ήταν σωστό, πιστεύουμε, να θεωρήσουμε εγκληματίες τους ανθρώπους εκείνους που έκαναν σχέδια και απλώς θέλουν να περάσουν λίγο χρόνο με τους αγαπημένους τους» είπε, επιμένοντας ότι θα ήταν πιο ασφαλές να οργανωθούν «μικρές» γιορτές.

Στη Δανία θα κλείσουν καταστήματα και εμπορικά κέντρα την περίοδο των Χριστουγέννων

Η κυβέρνηση της Δανίας θα δώσει εντολή να κλείσουν τα εμπορικά κέντρα από σήμερα Πέμπτη και άλλα καταστήματα να κλείσουν από τις 25 Δεκεμβρίου για να αποφευχθεί περαιτέρω εξάπλωση του COVID-19.

Τα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων θα παραμείνουν ανοιχτά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ekstra Bladet.

Πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Ιταλία

Νέα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις των πολιτών και τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τα οποία είναι πιθανό να ισχύσουν από την παραμονή των Χριστουγέννων, μέχρι και την Πρωτοχρονιά, με στόχο να αποφευχθεί νέο, μεγάλο κύμα μολύνσεων κατά τη διάρκεια των γιορτών, ετοιμάζεται να εγκρίνει η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε στην Ιταλία.

Πολλές περιοχές της Ιταλίας είναι σε μερικό lockdown και ήδη έχει ανακοινωθεί απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ διαφορετικών περιφερειών από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου. Παράλληλα, θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00.

Οι πολίτες δεν θα μπορούν να φεύγουν από τις πόλεις, στις οποίες ζουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, την επομένη των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά, με εξαίρεση λόγους εργασίας, ιατρικούς λόγους ή έκτακτες ανάγκες.

Βουλγαρία: Μέχρι τέλη Ιανουαρίου οι περιορισμοί

Η Βουλγαρία σχεδιάζει να κρατήσει τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα κλειστά έως τις 31 Ιανουαρίου για να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού και να βοηθήσει το πιεσμένο υγειονομικό της σύστημα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Κοσταντίν Ανγκέλοφ.

Οι περιορισμοί, βοήθησαν να επιβραδυνθεί η αύξηση στα νέα κρούσματα, αν και η χώρα συνεχίζει να έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης, λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν σήμερα, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία θα επιτραπεί να ανοίξουν και πάλι στις 4 Ιανουαρίου. Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων θα μπορούν να ανοίξουν για τους πελάτες αλλά με πληρότητα 50%.

Αυστηρά μέτρα και στη Γαλλία

Στη Γαλλία, άνοιξαν τα καταστήματα για τα ψώνια των Χριστουγέννων, όμως κλειστοί παραμένουν χώροι διασκέδασης και εστιατόρια.

Μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων θα εξαιρεθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ στο γιορτινό τραπέζι δεν θα πρέπει να είναι περισσότεροι από έξι ενήλικοι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ