Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ανοίγει το TAXISnet – Τι ισχύει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων


Φορολογικές δηλώσεις 2021: «Φορο-ανάσες» στους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία «κλειδώνει» τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Η πρεμιέρα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες καθώς η ΑΑΔΕ θα πρέπει να επιλύσει κάποια εκκρεμεί ζητήματα που αφορούν κυρίως τα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Για να διευκολυνθούν οι 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι στην εξόφληση του φετινού «λογαριασμού» της Εφορίας, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επαναλάβει το μοντέλο που εφάρμοσε πέρυσι το οποίο προβλέπει την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις (το 2020) και τη χορήγηση έκπτωσης φόρου στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της Εφορίας.

Η γνωστή φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη μίλησε στο Newsbomb.gr

Με το που θα ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πύλες του TAXISnet οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο για να υποβάλουν την φετινή φορολογική τους δήλωσή έως:

  • Τις 28 Ιουλίου 2021 εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό και θέλουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ μέχρι τις 28 Ιουλίου θα λάβουν έκπτωση φόρου 3%.

  • Ή στις 27 Αυγούστου 2021. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου). Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Πάγωμα του ΕΝΦΙΑ

«Στον «πάγο» μπαίνει για δεύτερη χρονιά ο ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με αυτόν που κατέβαλαν για το 2020 εάν δεν έχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα, ενώ αναβάλλεται για το 2022 η νέα μείωση του φόρου 8% κατά μέσο όρο με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα» σημείωσε η κυρία Μακριδάκη.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν «ελαφρύτερο» τον φετινό λογαριασμό από στα εισοδήματα που εισέπραξαν.

«Μεγάλοι «τυχεροί» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης, κερδίζουν από το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης, τα ανείσπρακτα ενοίκια, ενώ έχουν «φορομπόνους» σε περίπτωση που έχουν προβεί σε εργασίες ανακαίνισης» είπε η κυρία Μακριδάκη.

Αναλυτικά:

Τεκμήρια διαβίωσης

Oι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν λόγω της πανδημίας.

Ανείσπρακτα ενοίκια

Oι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν φέτος από τη φορολόγηση με συντελεστές έως 45% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020.

Eισφορά αλληλεγγύης

Τα εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών απαλλάσσονται φέτος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

«Φορομπόνους» για ανακαίνιση

Eκπτωση φόρου θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2020 προχώρησαν στην ανακαίνιση ή επισκευή του σπιτιού τους. Με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ενεργοποιείται το «φορομπόνους» 40% για εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ