Κατάπαυση πυρός με το Ισραήλ σε 1-2 ημέρες προβλέπει στέλεχος της Χαμάς


Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς προέβλεψε κατάπαυση πυρός εντός ολίγων ημερών στη σύγκρουση με το Ισραήλ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, να επιδιώξει «αποκλιμάκωση» στις συγκρούσεις.  

Όπως αναφέρει το Reuters, οι εκτοξεύσεις ρουκετών προς το Ισραήλ σταμάτησαν κατά τη νύχτα, μια ανάπαυλα που συνεχίστηκε και το πρωί της Πέμπτης. Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα μετά την αυγή, αλλά, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, σε μικρότερους ρυθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας είπε ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει επί της αρχής σε κατάπαυση πυρός με βοήθεια από διαμεσολαβητές, μα γίνονται μυστικές διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες.

«Νομίζω ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες σχετικά με την κατάπαυση πυρός θα επιτύχουν» είπε ο Μουσά Αμπού Μαρζούν, πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς, στο al-Mayadeen TV του Λιβάνου. «Αναμένω κατάπαυση πυρός μέσα σε μία ή δύο ημέρες, και η κατάπαυση του πυρός θα είναι στη βάση αμοιβαίας συμφωνίας»…

Ερωτηθείς πάντως σε ισραηλινό ραδιόφωνο εάν η κατάπαυση πυρός θα μπορούσε να αρχίσει την Παρασκευή, ο Ιλάι Κοέν, υπουργός Πληροφοριών, είπε «όχι. Σίγουρα βλέπουμε πολύ σημαντική διεθνή πίεση…θα ολοκληρώσουμε την επιχείρηση όταν αποφασίσουμε πως επιτύχαμε τους στόχους μας».

Ο Νετανιάχου, που μίλησε στο τηλέφωνο με τον Μπάιντεν την Τετάρτη, έχει πεί ότι το Ισραήλ θέλει να επιτύχει «ισχυρή αποτροπή» για να αποθαρρύνει τους ισλαμιστές της Χαμάς που κυβερνούν τη Γάζα από μελλοντική σύγκρουση.

Το Al Jazeera ανέφερε πως ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή Τορ Γουένεσλαντ θα συναντούσε τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανιγιέ, στο Κατάρ.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα μετά τα μεσάνυχτα: Όπως είπε, στόχευσε μονάδα αποθήκευσης οπλισμού σε σπίτι αξιωματούχου της Χαμάς στη Γάζα και στρατιωτικές υποδομές σε σπίτια άλλων διοικητών από την οργάνωση. Νοσηλευτές είπαν ότι τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν σε μια επίθεση στο Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα.

Σειρήνες για ρουκέτες ήχησαν μετά τα μεσάνυχτα στη Μπερσέβα στο νότιο Ισραήλ και σε περιοχές κοντά στη Γάζα, χωρίς αναφορές απωλειών ή ζημιών. Η εργάσιμη ημέρα άρχισε την Πέμπτη χωρίς συναγερμούς.

Από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες στις 10 Μαΐου, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε πως 228 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς που έχουν επιδεινώσει την ήδη προβληματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Οι ισραηλινές αρχές αναφέρουν πως οι νεκροί είναι 12 στο Ισραήλ, όπου οι επανειλημμένες επιθέσεις έχουν προκαλέσει πανικό, στέλνοντας ανθρώπους στα καταφύγια.

Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα χαιρετίσει αυτό που χαρακτήρισε ως υποστήριξη από τις ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Ωστόσο ο Μπάιντεν υπογράμμισε στην τηλεφωνική τους επικοινωνία πως ήταν καιρός να μειωθεί η ένταση της σύγκρουσης, τονίζοντας πως «αναμένει σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα, στην πορεία για κατάπαυση το πυρός», όπως είπε η Κάριν Ζαν Πιερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σε δημοσιογράφους.

Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν επιδιώξει τερματισμό της βίας μέσω διπλωματίας. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν να συναντηθεί την Πέμπτη, με τη συμμετοχή αρκετών υπουργών Εξωτερικών.

Η αμερικανική αποστολή είπε ότι δεν θα υποστήριζε τη γαλλική πρωτοβουλία για ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας πως εκτιμά ότι τέτοιου είδους ενέργειες θα «υπονόμευσαν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση» της βίας. ‘

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ