Μάριος Κ. Λαζανάς: Μια μακρά και γενναία πορεία που συνεχίζεται.


Στις 5 Ιουνίου 2021 συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την πρώτη επιστημονική ανακοίνωση μιας νέας λοίμωξης, η οποία επισήμως το 1983 θα συσχετισθεί με τον ιό που προκαλεί την HIV λοίμωξη.

Ένας νέος ιός που άλλαξε τον κόσμο, ο οποίος έφερε φόβο, ενοχές, περιθωριοποίηση, ρατσισμό, ανισότητες, τεράστια οικονομικά και επιστημονικά προβλήματα, και φυσικά τον θάνατο.

Δεν μπορούν να ξεχασθούν, η αγωνία των γιατρών να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους χωρίς φάρμακα, η θλίψη της Δευτέρας που έβλεπαν τα κενά κρεβάτια των ασθενών που χάθηκαν το Σαββατοκύριακο, οι μητέρες που αψηφούσαν τον κίνδυνο και ήταν αγκαλιά με τα παιδιά τους. Δεν μπορεί να ξεχασθεί η χαρά από την πρώτη κυκλοφορία του AZT.

Οι Αφρικανοί και οι ομοφυλόφιλοι ήταν τότε οι «ένοχοι». Πέρασε αρκετός χρόνος έως ότου αποδειχθεί ότι το AIDS είναι μια νόσος που δυνητικά μπορεί να προσβάλει όλους, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος δέρματος, ηλικίας, οικονομικής επιφάνειας. Ο καλπασμός της επιδημίας τα πρώτα 15 χρόνια υποχρέωσε τις ανεπτυγμένες χώρες να ενισχύσουν οικονομικά τα προγράμματα αντιμετώπισής της και συγχρόνως οι επιστήμονες –και κυρίως οι λοιμωξιολόγοι– κλήθηκαν, υπό πίεση, να αντιμετωπίσουν θεραπευτικά την HIV λοίμωξη.

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, να πραγματοποιηθούν επιστημονικά άλματα στη μελέτη και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, αλλά και να μεσολαβήσουν μακρόχρονες και συχνά γενναίες προσπάθειες επιστημόνων, ατόμων και συλλογικοτήτων μέχρι ο ιός και η νόσος να τοποθετηθούν σε ορθολογικό πλαίσιο. Έτσι, προοδευτικά η HIV λοίμωξη πέρασε στη χρονιότητα και τα άτομα που έχουν προσβληθεί μπορεί να ζουν μία φυσιολογική ζωή, η οποία δεν υστερεί των υπολοίπων. Τα χαμόγελα ξαναγύρισαν και όλοι μαζί προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε έναν άλλο… ιό, το στίγμα.

Αξίζει να τονισθεί ότι στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης συγκριτικά με άλλες χώρες, υπήρξε άμεση και επιτυχής. Δημιουργήθηκαν Μονάδες Λοιμώξεων, ειδικά εργαστήρια, είχαμε έγκαιρη χορήγηση φαρμάκων και κοινωνική στήριξη των πασχόντων.

Σε αυτήν την 40ή επέτειο, έχει σημασία να θυμηθούμε τους περισσότερους από 36 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν χαθεί από τον ιό παγκοσμίως από την αρχή της επιδημίας και τα 38 εκατομμύρια άτομα που ζουν σήμερα με τον ιό HIV. Πρέπει όμως να μνημονεύσουμε και τη διαχρονική προσπάθεια της επιστήμης, από την αναγνώριση του άγνωστου πριν από 40 χρόνια ιού, έως τη διάγνωση και τις θεραπείες. Αν και, σε αντίθεση με την πανδημία του κορωνοϊού, δεν κατέστη δυνατή η παραγωγή επιτυχούς εμβολίου, συγκεντρώθηκε ένας πλούτος επιστημονικής γνώσης που βρήκε εφαρμογή και στην εποχή της πανδημίας της Covid-19.

Αν κάτι πρέπει να μας μείνει από την παρούσα απολογιστική έκδοση, υπό την αιγίδα της ΕΕΜΑΑ, είναι ότι η HIV λοίμωξη σε όλες τις περιόδους της, έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθεί ο ανθρώπινος χαρακτήρας, η ευαισθησία και η συμπαράσταση στους πάσχοντες.

Προλογικό σημείωμα του κ. Μάριου Λαζανά (Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Eταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS) για την έκδοση: 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.

 

Δείτε ακόμα

«40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία»

Θάνος Πλεύρης: 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.

Κώστας Μπακογιάννης. 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ