Θεοδωρίδου – Παπαευαγγέλου εμβόλιο παιδιά: Καμία μυοκαρδίτιδα σε ηλικίες 5-11 ετών από το εμβόλιο [vid]


Σε ερωτήσεις γονέων αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, απάντησαν την Τρίτη το απόγευμα (14/12) η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια ενημερωτικής διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας, παρουσία της αρμόδιας υπουργού.

«Σήμερα ξέρουμε όλο το εύρος των ανεπιθύμητων παρενεργειών», τόνισαν οι καθηγήτριες, καθώς μέχρι στιγμής, περισσότερα από δυο εκατομμύρια παιδιά 5-11 ετών έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ενώ 11 εκατομμύρια έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid παγκοσμίως. «Πιο συνηθισμένες [παρενέργειες] είναι να είναι το παιδί άκεφο, ανόρεχτο, να παρουσιάσει πόνο στο σημείο που έκανε την ένεση, λίγο πυρετό». Καμία περίπτωση μυοκαρδίτιδας ως παρενέργειας από το εμβόλιο δεν έχει καταγραφεί στις ηλικίες 5-11 ετών, διευκρίνισαν.

Για τις αντενδείξεις

Επιπλέον, οι καθηγήτριες παιδιατρικής εξήγησαν, ότι «δεν υπάρχουν αντενδείξεις για το αν κάποιο παιδί έχει αλλεργίες, κάνει θεραπεία με ορμονικά σκευάσματα, έχει επιληψία, θρομβοφιλία, καρδιοπάθεια και άλλες παθήσεις». Εξαίρεση, όπως είπαν, αποτελεί η χρόνια μυοκαρδίτιδα. «Το εμβόλιο προσφέρει ευρύτερη προστασία από τη νόσηση, για το λόγο τούτο συστήνεται ο εμβολιασμός και στα παιδιά που έχουν ήδη νοσήσει», διευκρίνισαν οι καθηγήτριες.

Προτεραιότητα του υπ. Παιδείας η πληροφόρηση για τα παιδιατρικά εμβόλια με επιστημονικά δεδομένα

Τέλος, από τη μεριά της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επεσήμανε, πως για το υπουργείο αποτελεί «προϋπόθεση και προτεραιότητα η πληροφόρηση με επιστημονικά δεδομένα» και για το λόγο αυτό διοργανώθηκε η εκδήλωση.

Ακολουθεί το βίντεο της ενημερωτικής εκδήλωσης:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ