Μετάλλαξη Όμικρον: Ανήσυχη η επιστημονική κοινότητα για το ενδεχόμενο μιας νέας υπερμετάλλαξης από ταυτόχρονη μόλυνση με Όμικρον & Δέλτα

 

Επιφυλακτική παραμένει η επιστημονική κοινότητα σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς τα ως τώρα δεδομένα δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλείς προβλέψεις ως προς το βαθμό επικινδυνότητας της παραλλαγής. Νωρίτερα την Τρίτη 14/12, ο επικεφαλής γιατρός της Moderna, Πολ Μπάρτον, προειδοποίησε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Όμικρον σε συνδυασμό με την επικρατούσα Δέλτα αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα υπερ-μετάλλαξη. Όπως εξήγησε ο Μπάρτον, σε εισήγησή του στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας, αυτό μπορεί να συμβεί, εάν και σπάνια, αν κάποιος μολυνθεί και με τα δύο στελέχη ταυτόχρονα. «Σίγουρα υπάρχουν πιθανότητες» συμπλήρωσε και επικαλέστηκε δημοσιευμένες μελέτες από τη Νότια Αφρική που εκτιμούν ότι οι άνθρωποι, και σίγουρα όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή- μπορούν να φέρουν και τις δύο παραλλαγές ταυτόχρονα. «Αυτό θα ήταν δυνατό να συμβεί και στη Βρετανία δεδομένου του αριθμού των μολύνσεων που βλέπαμε», σημείωσε ο επικεφαλής της Moderna και εκτίμησε ότι αυτό σίγουρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή.

Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτά τα συμβάντα, που επιστημονικά ονομάζονται «γεγονότα ανασυνδυασμού», είναι πιθανά, αλλά απαιτούν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και τη σύμπτωση ως επί το πλείστον μη ελεγχόμενων γεγονότων. Εντωμεταξύ, υπενθυμίζεται ότι, ανάλογοι φόβοι είχαν εκφραστεί πριν από μερικούς μήνες, όταν τα στελέχη Δέλτα και Άλφα κυκλοφορούσαν παράλληλα, ωστόσο οι ανησυχίες για τη δημιουργία μιας νέας υπερμετάλλαξης δεν επιβεβαιώθηκαν.

ΠΟΥ: Ταχύτατα εξαπλώνεται η νέα μετάλλαξη Όμικρον σε σχέση με προηγούμες παραλλαγές

Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπεργεσούς προειδοποίησε σήμερα ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε δει σε προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής, 77 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα της Όμικρον και η πραγματικότητα είναι ότι η παραλλαγή έχει μάλλον διεισδύσει στην πλειονότητα των χωρών, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη καταγραφεί επισήμως κρούσματα. Όπως επεσήμανε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Ανταμός Γκεμπεργεσούς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανησυχεί ότι οι χώρες θεωρούν την Όμικρον ελαφρά παραλλαγή. Αν και είναι πιο μεταδοτική δεν είναι ακόμα σαφές αν προκαλεί περισσότερο ήπια ή σοβαρή νόσηση από τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοιού που έχουν καταγραφεί ως τώρα.

Τα καλά και τα κακά σενάρια σε σχέση με την νέα παραλλαγή Όμικρον

Για την παραλλαγή «Όμικρον» υπάρχουν λιγότερο ευχάριστα, αλλά και ευχάριστα νέα, δήλωσε εχθές η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας (13/12). Όπως είπε τα λιγότερο ευχάριστα νέα αφορούν κυρίως την μεταδοτικότητα του ιού, που αναμένεται να αυξήσει τις νοσηλείες, να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και ίσως να αυξήσει και την θνητότητα. Από την άλλη, τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπεύθυνος αξιωματούχος του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, που ελέγχει ένα σύμπλεγμα Νοσοκομείων, έχουν κάποια αισιόδοξη επένδυση, καθώς δείχνουν ότι παρά τον μικρό αριθμό των ασθενών – 42 – οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάστηκαν οξυγόνο. Οι ασθενείς κατά τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με Covid. Είχαν πάει στο νοσοκομείο για κάτι διαφορετικό και ήπιο, ενώ συγκρίνοντας την κλινική εμφάνιση στο κύμα της «Όμικρον» με τα προηγούμενα κύματα, διακρίνουν σταθερά ορισμένα χαρακτηριστικά:

  • Πρώτον, ότι το 80% αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.
  • Δεύτερον, ότι η νοσηλεία αυτών των ασθενών είναι βραχεία. Είναι 2,8 ημέρες σε σχέση με 8,5 στα προηγούμενα κύματα που είχαν παρουσιαστεί στην Νότιο Αφρική.
  • Επίσης η θνητότητα είναι της τάξεως του 6,6%, σε σχέση με 17%.

 

Γιατί τα νέα δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό

Όπως, εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, τα δεδομένα που δημοσιοποίησε ο υπεύθυνος αξιωματούχος του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής δεν εφησυχάζουν την επιστημονική κοινότητα που διατηρεί τις επιφυλάξεις της σε σχέση με την νέα παραλλαγή. Και τούτο διότι τα άτομα που έχουν νοσήσει στη Νότια Αφρική είναι μικρής ηλικίας και δεν ξέρουν πως η μεγαλύτερη ηλικία θα επιδράσει στην κλινική έκφραση του ιού ή σε άτομα που έχουν υποκείμενα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία και οι διαβήτης.

Την ίδια ώρα, ανάλογες είναι και οι επιφυλάξεις που εξέφρασε σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που θεωρεί και χαρακτηρίζει την παραλλαγή «Όμικρον» ότι έχει πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο, διότι ακόμη και αν είναι ηπιότερη της «Δέλτα», θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στο κεφάλαιο της νοσηλείας λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here