8 ταινίες που μίλησαν ανοιχτά για το Aids


Aπό το 1988, η 1η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη σε μία από τις φονικότερες νόσους στην παγκόσμια ιστορία, στη μάστιγα του 21ου αιώνα, που από το 1981 μέχρι σήμερα έχει “χτυπήσει την πόρτα” σε περισσότερους από 36 εκατομμύρια ανθρώπους, φυσικά να κάνει διακρίσεις, καθώς από τον ιό έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλά διάσημα πρόσωπα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids, σου παρουσιάζουμε τις ταινίες που δεν δίστασαν να μιλήσουν ανοιχτά για τον ιό του HIV, με κάποιες απ’ αυτές μάλιστα να έχουν συγκλονίσει κοινό και κριτικούς, να έχουν βραβευτεί με Όσκαρ και να συγκαταλέγονται στα all time classic του Hollywood.

Dallas Buyers Club (2013)

Ο Τεξανός ηλεκτρολόγος Ρον Γούντρουφ (Matthew McConaughey), μαθαίνει ότι είναι θετικός στον HIV με τους γιατρούς να του δίνουν μόλις 30 μέρες ζωής. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του θα γνωρίσει την τρανς Ρέιον (Jared Leto), που επίσης είναι θετική στον ιό. Οι ρόλοι αυτοί χάρισαν Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Α’ και Β’ ανδρικού ρόλου αντίστοιχα στους δύο πρωταγωνιστές.

Gia (1998)

Η Angelina Jolie στο ρόλο του πρώτου supermodel των 80s, Gia Carangi, που προσβλήθηκε από τον ιό του HIV και έχασε τη μάχη μόλις στην ηλικία των 26 ετών. Η μεγάλη δημοσιότητα, τα ναρκωτικά, η έντονη σεξουαλική ζωή αλλά και η περιπέτεια αυτή της υγείας της που την οδήγησε και στο θάνατο δημιούργησαν και το πλαίσιο της σύντομης ζωής του μοντέλου.

Kids (1995)

Μπορεί το Aids να μην είναι το κεντρικό θέμα της ταινίας, όμως μέσα σε αυτήν αναφέρονται πολλές πληροφορίες για την προφύλαξη από τον ιό αλλά και για το πώς αντιμετωπίζει κάποιος το γεγονός ότι είναι φορέας. Κυρίως, μέσα από την ιστορία της Jennie, που καταρρέει όταν μαθαίνει πως είναι φορέας του Aids.

Philadelphia (1993)

Ο Tom Hanks στο ρόλο του Άντριου Μπέκετ, ενός δικηγόρου σε μια από τις μεγαλύτερες νομικές εταιρίες της Φιλαδέλφεια. Αν και είναι ομοφυλόφιλος και συζεί με τον σύντροφό του, Miguel Alvarez, ο ίδιος δεν είναι ανοιχτός για την ομοφυλοφιλία του ούτε για το γεγονός ότι είναι φορέας του AIDS, ενώ κατά τη διάρκεια της ταινίας παρουσιάζεται η σταδιακή κατάρρευσή του.

An Early Frost (1985)

Ο Aidan Quinn, ένας επιτυχημένος δικηγόρος, είναι ομοφυλόφιλος και εξομολογείται στους γονείς του πως έχει μολυνθεί από τον ιό του AIDS. Η εξομολόγηση αυτή προκαλεί μεγάλο φόβο και απελπισία σε εκείνους, καθώς καλούνται να σταθούν στο πλευρό του παιδιού τους που βασανίζεται και προσπαθεί να επιβιώσει από τη νόσο- ταμπού. Παρά την μεγάλη προκατάληψη και την ελάχιστοι γνώση της εποχής, οι γονείς του στέκονται δίπλα του. Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία Εmmy και μια χρυσή σφαίρα καλύτερης ερμηνείας για την Sylvia Sidney .

Παλιοί Φίλοι (1989)

Η ταινία του 1989 του Norman René παραμένει έως και σήμερα μία από τις πιο δυνατές ταινίες σχετικά με την αγάπη, τη διαφορετικότητα και τη συντροφικότητα. Ήταν η πρώτη αμερικάνικη ταινία που προσέγγισε το τρομακτικό, για την εποχή, θέμα του AIDS και τις τραγικές πτυχές του. Από τους πρωταγωνιστές, ξεχώρισε η ερμηνεία του Bruce Davidson, που προτάθηκε για Όσκαρ.

Οι ώρες (2002)

H ταινία είναι βασισμένη στο (βραβευμένο με Pulitzer) βιβλίο του Michael Cunningham. Το αριστουργηματικό “The Hours” του Stephen Daldry διηγείται τις ιστορίες τριών διαφορετικών γυναικών που ζουν σε διαφορετικές δεκαετίες. Η μία εξ αυτών (Meryl Streep ) προετοιμάζει το πάρτι για έναν στενό της φίλο που έχει AIDS, προς τιμήν του βραβείου που λαμβάνει για την πορεία του ως ποιητή. Ωστόσο εκείνος, έχοντας βαριά κατάθλιψη λόγω της εξέλιξης της ζωής του, αυτοκτονεί.

3 Needles (2006)

Οι παράλληλες ιστορίες τριών ανθρώπων σε τρεις διαφορετικές μεριές του πλανήτη: τον Καναδά, τη Νότιο Αφρική και την Κίνα. Ένα Κινέζικο χωριό που μολύνεται από μια βελόνα, η μητέρα ενός πορνοστάρ που πίνει το αίμα του γιου της για να κολλήσει και εκείνη AIDS και μια καλόγρια που μολύνεται επίσης από τον ιό, από ένα άτομο που εργάζεται στην ίδια φυτεία με εκείνη. Το φιλμ έκανε πρεμιέρα στο μουσείο μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης MoMa, την 1η Δεκεμβρίου 2006.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ