Παραλλαγή Καμερούν IHU: Ο ΠΟΥ καθησυχάζει την κοινότητα προς στιγμήν

Νέες παραλλαγές του κορωνοϊού εντοπίζονται κάθε εβδομάδα. Οι περισσότερες από αυτές ξεπροβάλλουν και στη συνέχεια εξαφανίζονται γρήγορα, άλλες επιμένουν αθόρυβα αλλά δεν γίνονται ποτέ ευρέως διαδεδομένες και μόνο μερικές ανεβαίνουν στις τάξεις των “Παραλλαγών Ανησυχίας”, όπως ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επομένως, είναι ασυνήθιστο το γεγονός ότι μια παραλλαγή που εντοπίστηκε δοκιμαστικά στη Γαλλία πριν από περισσότερο από ένα μήνα, θα είχε τόσα πολλά πρωτοσέλιδα αυτή την εβδομάδα.

Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή IHU;

Ίσως επειδή οι ερευνητές που την εξέτασαν αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να την βαφτίσουν “IHU” από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο όπου εντοπίστηκε, το IHU Méditerranée Infection, στη Μασσαλία της νοτιοανατολικής Γαλλίας, του οποίου ηγείται ο αμφιλεγόμενος επιστήμονας Dr. Didier Raoult. που έκανε την υδροξυχλωροκίνη οικείο όνομα. Η παραλλαγή καταχωρήθηκε ως B.1.640.2 και ξαφνικά συγκέντρωσε το ενδιαφέρον. Έχει 46 μεταλλάξεις και 36 διαγραφές που την κάνουν γενετικά διαφορετική από τον αρχικό κορωνοϊό που ανακαλύφθηκε στην Κίνα, ενώ εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Μασσαλίας τον Νοέμβριο σε ένα άτομο που είχε επιστρέψει πρόσφατα από το Καμερούν στην κεντρική Αφρική.

Έντεκα ακόμη άτομα, όλα συνδεδεμένα με αυτόν τον ταξιδιώτη, μολύνθηκαν από αυτό που κατέγραψε το IHU ως νέα παραλλαγή. Ήταν την ίδια εβδομάδα που το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Omicron εντοπίστηκε επίσημα στη Γαλλία. Η Omicron ευθύνεται τώρα για το ήμισυ όλων των νέων μολύνσεων από κορωνοϊό στη Γαλλία – τροφοδοτώντας ένα κύμα που είδε τη χώρα να αναφέρει ρεκόρ 335.000 νέων καθημερινών κρουσμάτων την Τετάρτη. Η παραλλαγή IHU, από την άλλη, δεν έχει εντοπιστεί σε κανέναν από τα αρχικά 12 άτομα.

Δηλώσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με την παραλλαγή. Ο Abdi Mahamud, διευθυντής περιστατικών του ΠΟΥ για την COVID, είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη την Τρίτη ότι “βρίσκεται στο ραντάρ μας”, αλλά σημείωσε ότι δεν είχε αποδειχθεί μεγάλη απειλή. Οι ερευνητές που ονόμασαν την παραλλαγή IHU προδημοσίευσαν μια ερευνητική εργασία στις 29 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι ήταν “ένα ακόμη παράδειγμα του απρόβλεπτου της εμφάνισης των παραλλαγών SARS-CoV-2 και της εισαγωγής τους σε μια δεδομένη γεωγραφική περιοχή από το εξωτερικό .” Κατέληξαν, ωστόσο, ότι ήταν “πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες για ιολογικά, επιδημιολογικά ή κλινικά χαρακτηριστικά αυτής της παραλλαγής IHU”.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here