Αλέκος Φασιανός: Απεβίωσε ο εμβληματικός ζωγράφος σε ηλικία 87 ετών

Ο Αλέκος Φασιανός, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, πέθανε την Κυριακή στο σπίτι του μετά από μακρά ασθένεια. Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Δεκεμβρίου 1935. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών από το 1955 έως το 1960. Λίγο μετά την πρώτη του έκθεση στις αρχές της δεκαετίας του 1960, πήγε στο Παρίσι με υποτροφία του γαλλικού κράτους για να σπουδάσει λιθογραφία στην Ecole des Beaux-Arts. Κατέληξε να μείνει στο Παρίσι για 35 χρόνια.

Αν και μερικοί από τους πίνακές του, ειδικά οι πρώτοι, ήταν σε σύγχρονο στυλ, άντλησε ως επί το πλείστον έμπνευση από την ελληνική λαϊκή τέχνη και την αρχαία ελληνική μυθολογία. Εμπνεύστηκε επίσης από βυζαντινά θέματα, αν και οι πολύχρωμοι πίνακές του έχουν ελάχιστη σχέση με τη βυζαντινή λιτότητα. Εκτός από τη ζωγραφική και τη λιθογραφία, εικονογράφησε επίσης βιβλία, σχεδίασε κοστούμια και σκηνικά θεάτρου και ασχολήθηκε με τη γλυπτική.

Ο Φασιανός γιορτάστηκε ευρέως στην Ελλάδα και πολλά από τα έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης μιας τοιχογραφίας σε σταθμό του μετρό της Αθήνας. Στη Γαλλία, έγινε διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων και αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής. Έκανε ευρέως στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Η τελευταία του μεγάλη έκθεση ήταν μια αναδρομική έκθεση του 2004 στην Αθήνα. Η σύζυγός του, Μαρίζα, και οι δύο κόρες του, ήταν στο πλευρό του μέχρι την τελευταία του πνοή.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ