Πώς η περίοδος επηρεάζει τις προπονήσεις σου


Οι ειδικοί μοιράζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της περιόδου

Ο πόνος στην πλάτη, η ναυτία και οι κράμπες είναι μόνο μερικά από τα γνωστά συμπτώματα που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας, και η εύρεση υγιεινών τρόπων να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα είναι δύσκολη.

Και, ενώ μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις, η γυμναστική είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις κατά την περίοδο σου. “Η γυμναστική μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων περιόδου”, λέει η συγγραφέας Lori Shemek. “Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει να μειώσεις τις κράμπες και να ενισχύσει τη διάθεσή σου.”

Οι ορμονικές αλλαγές που περνούν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορούν να επηρεάσουν το σώμα με διάφορους τρόπους. Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτών και Γυναικολόγων συνιστά τουλάχιστον 30 λεπτά τακτικής αερόβιας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για την καταπολέμηση αυτών των συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να γνωρίζεις το πώς η περίοδος σου και οι ορμονικές αλλαγές που έρχονται μαζί της ενδέχεται να επηρεάσουν τις προπονήσεις σου.

Η άσκηση επηρεάζει τις περιόδους, τονώνοντας της διάθεσής μας και δίνοντας μας μια δόση ενέργειας για να νικήσουμε την κόπωση. Το σώμα περνά μέσα από μια σειρά από ορμονικά υψηλά και χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του κύκλου. Περίπου δέκα ημέρες πριν από την περίοδο, το σώμα προετοιμάζεται για γονιμοποίηση. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, όλες οι ορμόνες που βοηθούν στη διατήρηση του περιβάλλοντος για τη γονιμοποίηση δεν χρειάζονται πλέον, προκαλώντας πτώση των ορμονικών επιπέδων. Αυτές οι μετατοπίσεις προκαλούν εξάντληση, αλλά είναι μέρος του φυσικού κύκλου του σώματος.

Μπορεί επίσης να αισθανθείς ευερέθιστη ή στεναχωρημένη εξαιτίας της ανισορροπίας των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που μπορεί να επηρεάσουν το επίπεδο σεροτονίνης. Αυτό είναι μέρος του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, γνωστό και ως PMS. “Η σωματική άσκηση μπορεί να νικήσει την κούραση και τους πονοκεφάλους που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών”, λέει η γιατρός Sarah G. Jamison. “Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες που προσφέρουν στο σώμα μια αίσθηση ευφορίας και ενέργειας, καθώς και τη μείωση του πόνου που αντιλαμβάνονται οι εγκέφαλοι”.

Ακόμη και με τις κράμπες και το φούσκωμα, η αποτελεσματικότητα των προπονήσεων στην περίοδο σου παραμένει η ίδια, σύμφωνα με έρευνες. Παρ ‘όλα αυτά, μπορεί να είναι δύσκολο να νιώσεις παραγωγική. “Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ακόμα και αν γυμναστούν, η προπόνηση δεν θα είναι τόσο καλή όταν βρίσκονται στις περιόδους τους”, λέει η Shemek.

Αυτή η ανησυχία είναι απολύτως κατανοητή. Η trainer του Aaptiv Jaime McFaden λέει: “Μπορεί να αισθάνεσαι πιο κουρασμένη απ’ότι συνήθως, αλλά γενικά είσαι ακόμα σε θέση να κάνεις αυτό που κανονικά θα έκανες.”

Γενικά, δε θα έπρεπε να δεις πολύ μεγάλη αλλαγή στην απόδοση σου. “Ακόμα κι αν αισθάνεσαι περίεργα, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή στην απόδοση καθόλο τον μηνιαίο κύκλο”, λέει η Dr. Jennifer Dour.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ