26 Απριλίου 2024

LIVE ΤΩΡΑ: Δείτε την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών


Παρακολουθείστε σε απευθείας σύνδεση με το κανάλι της Βουλής, τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τι έγινε χθες κατά πρώτη μέρα της συζήτησης

Με την καθιερωμένη ένταση επί της διαδικασίας και με ένσταση αντισυνταγματικότητας από τους ΑΝ.ΕΛ και τη Χρυσή Αυγή άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας επανέφερε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κατάθεση του τελικού κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας μη αποδεχόμενος το κείμενο στα αγγλικά το οποίο κατέθεσε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

“Είναι απαραίτητο στοιχείο και προϋπόθεση για να γίνει η συζήτηση,  για να κατανοήσουμε ποια θα είναι η πραγματικότητα. Έτσι όπως είναι η διατύπωση  η ΦΥΡΟΜ διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί οπουδήποτε θέλει τον όρο “Μακεδονία και Μακεδόνας” και απλώς να επισημαίνεται ότι αφορούν στη δική τους ιστορία και κληρονομιά. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός ψηφίσματος το οποίο θα αποτελεί ξεχωριστό κείμενο και το οποίο θα χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί όπως θέλουν. Αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο δεν τολμώ να σχολιάσω σε τι επίπεδο έγινε η διαπραγμάτευση” είπε ο κ. Δένδιας.

Ανάλογο αίτημα υπέβαλε και ο Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητώντας παράλληλα σειρά εγγράφων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών και το ΓΕΕΘΑ για τα θέματα της εθνότητας και της γλώσσας.

Ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος διαμαρτυρήθηκε εντονότατα για τη διατήρηση αναφορών σε Μακεδονία και μακεδονικό λαό ακόμα.

“Ο κ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε χθες αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας , υπέρ του “Ουράνιου Τόξου”. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες θα έχουν δικαίωμα να το κάνουν και επισήμως” είπε ο κ. Καμμένος.

Για σπέρματα αλυτρωτισμού τα οποία  αφορούν σε εθνότητα και γλώσσα μίλησε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι αυτά χρησιμοποιούνται σε περιόδους κρίσης και κατασκευάζονται ανύπαρκτες μειονότητες για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους όξυνσης για να προκαλέσουν θέματα στα Βαλκάνια τα οποία είναι μπαρουταποθήκη.

Κατρούγκαλος:Με τη Συμφωνία πήραμε το 110% όσων παγίως ζητούσαμε

Την άποψη ότι έχουν κατατεθεί όλα τα έγγραφα που υπάρχουν κατέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πόλεμο εντυπώσεων και απόπειρα αποφυγής της συζήτησης ουσίας.

Απορρίπτοντας το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Συμφωνία προβλέπει ότι πρώτα θα τελειώσουν τις υποχρεώσεις τους οι γείτονες  και μετά θα έρθει σε εμάς.

“Η συμφωνία και αυτό είναι επιτυχία της διαπραγμάτευσής μας ήθελε πρώτα να ολοκληρώσουν αυτοί τις δικές τους υποχρεώσεις και μετά θα έρθει η συμφωνία. Αυτό που προέβλεψαν ότι αν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις δεν θα ολοκληρώσουν είναι αυτονόητο. Και οι δύο δεσμευόμαστε από τη Συμφωνία” είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Εξηγώντας την κίνησή του να καταθέσει το κείμενο στα αγγλικά ο Υπουργός υποστήριξε ότι ο λόγος είναι ότι στη δική τους συνταγματική τάξη δεν ενσωματώνουν τις τροποποιήσεις στο συνολικό κείμενο. “Αυτό που ζητάτε δεν υπάρχει γιατί δεν προβλέπεται από τη συνταγματική τους τάξη” είπε.  Αναφερόμενος μάλιστα στη Συμφωνία είπε ότι πήραμε το 110%  όσων ζητούσαμε παγίως.

Η απάντηση Κατρούγκαλου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με τον Νίκο Δένδια να υποστηρίζει ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διεξαχθεί καθώς η κυβέρνηση εξαπάτησε τη Βουλή.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ο οποίος υποστήριξε ότι σε έγγραφο του ΥΠΕΘΑ επί δικής του Υπουργίας, η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε εκφράσει τη διαφωνία της για τα θέματα της εθνότητας και της γλώσσας.

Με απόφαση η οποία ελήφθη δι εγέρσεως των βουλευτών, η Βουλή αποφάσισε ότι απορρίπτεται το αίτημα της αντιπολίτευσης.

Αριθμός ρεκόρ: 205 βουλευτές στον κατάλογο ομιλητών για τις Πρέσπες

Στον αριθμό ρεκόρ των 205 έφτασαν οι βουλευτές οι οποίοι ενεγράφησαν στον κατάλογο των ομιλητών για τη Συμφωνία των Πρεσπών όπως ανακοίνωσε  ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. 

Με δεδομένο μάλιστα ότι στον σχετικό κατάλογο δεν εγγράφονται οι πρώην και νυν  πολιτικοί αρχηγοί τα μέλη της κυβέρνησης, οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλα δείχνουν ότι στο τέλος της διαδικασίας θα έχει τοποθετηθεί  σχεδόν το σύνολο της Βουλής.

Ο μεγάλος αριθμός των ομιλητών προκαλεί διαδικαστικό κομφούζιο, το οποίο επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η συζήτηση -εφόσον δεν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας- να φτάσει μέχρι και τα ξημερώματα της Παρασκευής για να διεξαχθεί τότε η ψηφοφορία.

ΝΔ: Καταθέστε το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ – Ο Τσίπρας λέει ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν όχι

Με ενημερωτικό σημείωμε η Νέα Δημοκρατία ασκεί και πάλι κριτική στην κυβέρνηση για την Συμφωνία των Πρεσπών και τονίζει ότι οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική Συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν.

«Όσα συμβαίνουν στην βουλή για τρίτη συνεχόμενη μέρα για ένα μείζον εθνικό θέμα είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό», αναφέρει η ΝΔ σε ενημερωτικό της σημείωμα.

Και προσθέτει: «Μέχρι στιγμής, ο αναπληρωτής υπουργός του κ. Τσίπρα, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο:

  • το υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που φέρει τον τίτλο «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και το οποίο, όπως είπε, το κατέβασε από το ίντερνετ, ενώ θα όφειλε αυτονοήτως να καταθέσει το νέο επίσημο ολοκληρωμένο και κωδικοποιημένο κείμενο του αναθεωρημένου Σκοπιανού Συντάγματος.
  • Μια ρηματική διακοίνωση με τροποποιήσεις στις οποίες μάλιστα υπάρχουν τρεις ρητές αναφορές σε «μακεδονικό λαό».

Mε απλά λόγια, μέχρι και αυτή τη στιγμή, καμία Συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας η χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που παραδέχθηκε σήμερα και η κυβέρνηση υπό την πίεση της ΝΔ.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό μάλιστα συμβαίνει, ενώ ακόμη και στις τροποποιήσεις της διακοίνωσης υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινήσεων καθώς επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες.

Πλέον κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι ενώ η 32η τροποποίηση του υπό αναθεώρηση Σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», σε όσες ακολουθούν (33η 34η κλπ) οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις Συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων.

Με τα δεδομένα αυτά συμβαίνει κάτι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά: Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν. Δηλαδή θα ψηφίσουν εν κενώ καθώς δεν έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινήσεις από την πλευρά των Σκοπίων.

Η ΝΔ αξιώνει το αυτονόητο: Nα κατατεθεί στη βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ και μαζί και το προοίμιό του. Το αίτημα να κατατεθεί και το προοίμιο  καθίσταται επιτακτικό καθώς στο εν λόγω κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο».

Βίντεο Μητσοτάκη στο Twitter: Ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν όχι

“Οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί. Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: θα πουν αυτοί ναι εκεί που 6 Πρωθυπουργοί είπαν όχι;” σημειώνεται στο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως το έχει αναρτήσει στο Twitter.

“Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι είπε ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί -Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς- είπαν όχι στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας. Είστε υπόλογος κ. Τσίπρα όχι μόνο στους Μακεδόνες και ολόκληρο τον ελληνικό λαό αλλά και στην κρίση της ιστορίας” αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ