Άγονος ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ


Προς νέο διαγωνισμό οδηγείται η αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής από το ΔΣ της επιχείρησης. Η επιχείρηση σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την DG Comp θα προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Ο όμιλος Μυτιληναίος ήταν η μοναδική επιχείρηση που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά την Τετάρτη. Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ νωρίτερα το insider.gr, το προσφερόμενο τίμημα το οποίο ήταν αρκετά χαμηλό απέχει πολύ από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να γίνει δεκτό το τίμημα.

Το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής για να λάβει τις τελικές αποφάσεις και να αποφασίσει πως θα συνεχιστεί η διαδικασία.

Όπως είναι γνωστό οι μονάδες οι οποίες συμμετέχουν στην αποεπένδυση είναι οι μονάδες 3 και 4 στη Μεγαλόπολη, και η Μελίτη Ι καθώς και η άδεια για τη Μελίτη ΙΙ.

Η αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση στο πλαίσιο του ανοίγματος της αγοράς και η διαδικασία υποστηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση ενώ και η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η πώληση να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα. Μετά την ματαίωση του διαγωνισμού η επιχείρηση εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο διαδικασιών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αποεπένδυσης.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την
τρέχουσα διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων άγονη, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προσφορών.

Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο στόχος της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ. Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτων, όπως τα ΑΔΙ, και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργίας των διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής.

Ευχαριστούμε όλους τους επενδυτές που έλαβαν μέρος στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας. Η ΔΕΗ παραμένει στη διάθεσή τους, όπως και στη διάθεση κάθε άλλου ενδιαφερομένου, ώστε να έχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με πλήρη αξιοπιστία για να πάρουν τις αποφάσεις τους. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους Συμβούλους και βέβαια τα στελέχη των προς απόσχιση θυγατρικών εταιρειών για την εξαιρετική και με υψηλό επαγγελματισμό δουλειά τους. Με την ευκαιρία αυτήν, τονίζω ότι από πλευράς μας όσες ενέργειες αναλογούσαν στη ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν άψογα και ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, πράγμα για το οποίο απαιτήθηκαν κάθε είδους πολύ μεγάλοι πόροι, ανάληψη ευθυνών και διαχείριση πολύπλοκων προβλημάτων».

ΝΔ: Το ναυάγιο της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ

O Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας, σχετικά με την ανακοίνωση της ΔΕΗ για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αποτυχία του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ είναι η κορυφή στο παγόβουνο του αδιεξόδου στο οποίο οδήγησε με τους χειρισμούς της την τελευταία τετραετία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας.

Με την εγκληματική τους ανευθυνότητα, ο κ. Τσίπρας και οι αρμόδιοι υπουργοί έφεραν τη ΔΕΗ στο χείλος της χρεωκοπίας, με ζημιές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Το ναυάγιο της λιγνιτικής αποεπένδυσης της ΔΕΗ ανοίγει το δρόμο σε επικίνδυνες εξελίξεις, τόσο για την ίδια την Επιχείρηση, όσο και γενικότερα για τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να αφήσει τη ΔΕΗ να καταρρεύσει. Θέλουμε και μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την οικονομική εξυγίανση της Επιχείρησης, ώστε να διασφαλίσουμε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε μια ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού με προσιτές τιμές για την παραγωγή, το εμπόριο και τα νοικοκυριά».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ