Γ. Ελευθερίου στο healthweb : Η πρώτη θεραπεία κατά του κορωνοϊού έρχεται τον Σεπτέμβριο


O Δρ. Γεώργιος  Ελευθερίου Αγγειοχειρουργός – Γενικός Γραμματέας του Π.Ι.Σ. , μίλησε στην εκπομπή Opinion Health, με την Νικολέτα Ντάμπου  για την μετάλλαξη COVID 19 -ΔΕΛΤΑ και το τέταρτο κύμα πανδημίας αλλά και για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων. Παράλληλα και μεταξύ άλλων είπε ο γιατρός ότι τον  Σεπτέμβριο  έρχεται στην χώρα μας η πρώτη θεραπεία κατά του του  κορωνοϊού  .

Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα κυνήγι με τον χρόνο, θα προλάβουν οι εμβολιασμοί να ανακόψουν τη φόρα της μετάλλαξης δέλτα;

Ακούστε, αυτό εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Θα πρέπει σίγουρα να επιταχύνουμε το βήμα μας. Η αλήθεια είναι ότι σε ορισμένα θέματα έχουμε καθυστερήσει λόγου χάρη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε πει από τον χειμώνα ότι πρέπει να μπουν στο παιχνίδι οι ιδιώτες γιατροί, με επίσημη επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας. Δυστυχώς χρειάστηκε να περάσει όλη η άνοιξη και το μισό καλοκαίρι και μόλις χθες μας ήρθε η επίσημη πρόσκληση την οποία την κοινοποιήσαμε εμείς στους Πανελλήνιους Ιατρικούς Συλλόγους, προκειμένου να ενταχθούν οι ιδιώτες γιατροί στους εμβολιασμούς. Δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση. Από εκεί και πέρα αναμένουμε το πώς θα ανταποκριθούν οι συνάδελφοι. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν παρά το γεγονός ότι οι αμοιβή που δίνεται δεν καλύπτει ούτε καν το κόστος για να πούμε την αλήθεια. Παρ’ όλα αυτά θα είναι άλλη μία κοινωνική προσφορά, δωρεάν των Ελλήνων γιατρών προς την ελληνική κοινωνία. Διότι τα 3 ευρώ που δίνονται ανά εμβολιασμό, δεν καλύπτει καν το κόστος όλης της υποδομής που πρέπει κάποιος να έχει για να εμβολιάσει τον κόσμο.

Σε τι ποσοστό είναι διατεθειμένοι οι ιδιωτικοί γιατροί, εσείς θα γνωρίζετε, να συμβάλλουν σε αυτό και όπως λέτε με αυτό το χαμηλό το οικονομικό όφελος;

Πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν οι συνάδελφοι, αναμένουμε, μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα πρώτα δείγματα. Επίσης, πιστεύω ότι θα υπάρχει ανταπόκριση και από τα πολυϊατρεία που ενδεχομένως για τα πολυϊατρεία να είναι πιο εύκολο, διότι τις υποδομές τις έχουν ήδη τα μεγάλα πολυϊατρεία, κυρίας στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Και νομίζω ότι θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο ιδιωτικό επιπλέον των δημόσιων εμβολιαστικών κέντρων. Υπάρχει όμως και ένας άλλος σοβαρός λόγος που πρέπει να μπει στο παιχνίδι ο ελεύθερος επαγγελματίες γιατρός, είναι ακριβώς για να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία του κόσμου. Έχουμε φτάσει όπως ξέρετε στο 37,5-38 πλήρους εμβολιαστικής κάλυψη του πληθυσμού, από εδώ και μπρος θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί θα πρέπει να κάψουμε και τις ανησυχίες αυτών που έχουν μία σχετική δυσπιστία όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και τους κινδύνους του εμβολίου. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο γιατρός με την προσωπική επαφή που έχει και όχι το απρόσωπο εμβολιαστικό κέντρο. Ξέρετε κυρία Ντάμπου ότι κι αν πω εγώ και εσείς ως δημοσιογράφος και εγώ ως γιατρός από μία εκπομπή δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πολύτιμο ρόλο του γιατρού, του προσωπικού, αυτού του γιατρού που παίρνουμε τηλέφωνο όταν έχουμε αδιαθεσία ή όταν έχουμε πυρετό. Αυτός ξέρει τον ασθενή, αυτόν ξέρει να εμπιστεύεται ο ασθενής και συνεπώς εδώ νομίζω ότι έχει μεγάλο ρόλο να παίξει, η διαπροσωπική σχέση γιατρού και ασθενούς.

Κύριε Ελευθερίου έχετε πολύ δίκιο. Ωστόσο για να λέμε και τα πράγματα και στη συνέχεια όπως είναι, υπάρχουν και γιατροί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή και που συμβουλεύουν τους ασθενείς να μην εμβολιαστούν. Οπότε και από εκεί δημιουργείται μία αμφιβολία στο αν θα πρέπει να εμβολιαστώ ή όχι.

Θα σας πω κυρία Ντάμπου, δεν πρέπει να συγχέουν την λέξη υγειονομικός με τη λέξη γιατρός. Οι γιατροί μας αυτή τη στιγμή με επίσημα στοιχεία είναι 93% πλήρως εμβολιασμένοι. Το 93% της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το πρόβλημα υπάρχει στο γενικό σύνολο των υγειονομικών της χώρας αλλά αυτοί δεν είναι όλοι οι γιατροί, είναι οι νοσηλευτές, είναι και άλλες κατηγορίες που εργάζονται στο υγειονομικό σύστημα της χώρας. Άρα οι γιατροί έχουν δείξει εμπράκτως με το πλήρη εμβολιασμό τους την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο. Τώρα για κάποιους που ενδεχομένως να συμβουλεύουν το μη εμβολιασμό, ακούστε δεν μπορεί μία πολύ μικρή κατηγορία, ακατανόητη κατ’ εμέ, να χαρακτηρίσει το σύνολο του ιατρικού κόσμου. Το σύνολο του ιατρικού κόσμου, το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι υπέρ των εμβολιασμών δεν και υπάρχει ούτε μία εργασία επίσημη, ούτε μία επίσημη που να λέει ότι οι εμβολιασμοί έχουν σοβαρές επιπλοκές. Μικρές επιπλοκές έχουν, σε πολύ μικρό ποσοστό και είναι μάλιστα πολύ μικρότερες από τις επιπλοκές άλλων εμβολίων. Αν στην αρχή υπήρχε μία μικρή αμφιβολία, δικαιολογημένη ενδεχομένως, τώρα δεν πρέπει να υπάρχει καμία, γιατί έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους ο εμβολιασμός ανά τον κόσμο και έχει αποδειχθεί πλέον, πάσης αμφιβολίας, η αποτελεσματικότητά του. Είναι απείρως πιο καλό να είμαστε εμβολιασμένοι γιατί προστατευόμαστε από σοβαρές επιπλοκές παρά να ανησυχούμε για μία πιθανή επιπλοκή που ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση είναι της τάξης του 1 στις 150.000.

Άρα λέτε ότι από την εμπειρία μέχρι τώρα και σε σχέση με τα διαθέσιμα εμβόλια που υπάρχουν και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες ότι φτάνουν η εμπειρία και τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα να μας δώσουν το συναίσθημα της ασφάλειας.

Βεβαίως.

Αυτό ισχύει, γιατί υπάρχει και άλλος προβληματισμός των ανθρώπων ότι έχει ακουστεί ότι μπορεί να κάνω το εμβόλιο mRna και σε δύο χρόνια να πάθω καρκίνο.

Όχι δεν ισχύει αυτό, μάλιστα η τεχνολογία mRna πρέπει να σας πω είναι μία από τις μεγάλες ελπίδες της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση του ίδιου του καρκίνου. Είναι ακριβώς αυτή η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε πάρα πολύ αισιόδοξα μηνύματα και στην αντιμετώπιση της επάρατης. Δεν πρέπει λοιπόν ο κόσμος να έχει τέτοιες αμφιβολίες, η τεχνολογία mRna δεν πρόκειται να του δημιουργήσει αλλαγή στο γενετικό του υλικό γιατί απλά δεν γίνεται επιστημονικά. Αυτά είναι φήμες οι οποίες απορώ κι εγώ πως κυκλοφορούν, δεν έχουν διατυπωθεί. Στην ιατρική ξέρετε έχουμε μάθει να μιλάμε με επίσημα στοιχεία και αποτελέσματα ερευνών. Δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, επίσημα καταγεγραμμένα τέτοια στοιχεία, καλώ τον κόσμο λοιπόν να μην ακούσει αυτές τις ιστορίες. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, ο Αμερικάνικος και ο Ευρωπαϊκός, έχουν δώσει εγκρίσεις για τη χρήση των εμβολίων και δεν πρέπει ο κόσμος να έχει καμία αμφιβολία, ειδικά, εδώ να επιμένω, στις ευπαθείας ομάδες, στους ανθρώπους άνω των 70 οι οποίοι θα πρέπει παρ’ αυτά να πάνε να εμβολιαστούν γιατί αυτοί ακριβώς είναι αυτοί που κινδυνεύουν από τη μετάλλαξη δέλτα. Δεν κινδυνεύουν οι δεκαοχτάρηδες, κινδυνεύουν οι άνω των 70 κυρίως. Να θυμίσω εδώ ότι το 95% των θανάτων ήταν άνθρωποι είτε πάνω από 70 είτε άνθρωποι που είχαν προϋπάρχουσες παθήσεις. Συνεπώς για να έρθω και στην άλλη κουβέντα περί εμβολιασμού των αφήβων θα πρέπει να εξασφαλίσουμε παρ’ αυτά, το 100% του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και μετά να μπούμε στη συζήτηση για τους εφήβους. Αλλά δεν μπορούμε να αναγκάσουμε δεκαπεντάχρονο σε εμβολιασμό όταν δεν έχουμε εμβολιάσει πλήρως τους ανθρώπους που είναι πάνω από 70 ετών ή έχουν κάποιες παθήσεις.

Η μετάλλαξη δέλτα είναι περισσότερο επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους απ’ ότι το εμβόλιο. Για πείτε μας, πόσο μολυσματική είναι η μετάλλαξη δέλτα; Δηλαδή ακούω και από πολιτικούς να λένε ότι κολλάει σε 5 δευτερόλεπτα.

Η μετάλλαξη δέλτα είναι μία μετάλλαξη όπως όλες οι προηγούμενες. Είναι περισσότερο μεταδοτική, δηλαδή κολλάει κανείς πιο εύκολα αλλά ευτυχώς είναι πολύ λιγότερη θανατηφόρα, η μετάλλαξη σε σχέση με τη μετάλλαξη άλφα. Θα πρέπει να σας πω εδώ ότι η πιθανότητα κάποιος να καταλήξει από κορωνοϊό με τη μετάλλαξη δέλτα είναι της τάξης του 01%, εφόσον έχει νοσήσει. Αντίστοιχα η μετάλλαξη άλφα, η πρωταρχική, η θνητότητα είναι της τάξης του 2%. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Πρώτον κυρίως γιατί πλέον έχουμε τα εμβόλια και τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και στη δέλτα. Άλλη μία κουβέντα που ακούω να γίνεται και δεύτερον διότι έτσι λειτουργεί ο ιός. Ο ιός και η φύση τι θέλει, θέλει να διαδοθεί. Για να διαδοθεί και να επιβιώσει χρειάζεται δύο πράγματα. Πρώτον να μην σκοτώνει τον ξενιστή, αυτόν δηλαδή που τον φιλοξενεί και δεύτερον να μεταδίδεται εύκολα. Είναι λοιπόν μία έξυπνη, βελτιωμένη μέσω της φυσικής επιλογής εκδοχή του ιού, η οποία όμως ευτυχώς είναι λιγότερο θανατηφόρα, μεταδίδεται πιο πολύ, αλλά αντιμετωπίζεται με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ο ασθενής νοσεί πιο βαριά ή πιο ήπια από τη μετάλλαξη δέλτα σε σχέση με την άλφα;

Εφόσον είναι εμβολιασμένος νοσεί πάρα πολύ ελαφριά.

Αν δεν είναι εμβολιασμένος;

Αν δεν είναι εμβολιασμένος, το ίδιο όσο και η άλφα. Αλλά κολλάει πολύ πιο εύκολα. Πολύ πιο εύκολα. Η θνητότητα των ανθρώπων που θα κολλήσουν κορωνοϊό της μετάλλαξης δέλτα είναι 20 φορές μικρότερη από ότι η θνητότητα της μετάλλαξης άλφα. Πρέπει κάποια στιγμή όμως εδώ να σταματήσει η συζήτηση για τις μεταλλάξεις γιατί δημιουργεί πανικό χωρίς λόγο. Οι κορωνοϊοί κάνουν μεταλλάξεις, θα έρθει και η Ε και η ΣΤ και η Κ και η Λ και η Ω. Και όταν τελειώσουν τα νούμερα του αλφαβήτου θα πάμε στην λατινική αρίθμηση. Το θέμα δεν είναι αυτό, οι κορωνοϊοί θα συνεχίσουν. Ο κορωνοϊός θα υπάρχει για χρόνια μαζί μας, το θέμα είναι να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. Ευτυχώς τα εμβόλια προστατεύουν και αν κάποια στιγμή εμφανιστεί μία μετάλλαξη που δεν την πιάνουν οι εταιρείες εμβολίων είναι έτοιμες να παράξουν τροποποιημένες μορφές των εμβολίων που θα πιάνουν τις νέες μεταλλάξεις και το πιο αισιόδοξο από όλα κατά τη γνώμη μου είναι η θεραπεία η οποία έρχεται τον Σεπτέμβρη, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου. Ήδη μελετάνε 5 θεραπευτικά σχήματα, τα οποία θα δοθούν προς χρήση με το που θα μπει το φθινόπωρο. Όπως θα έχετε ακούσει υπάρχουν και επίσημες ανακοινώσεις μεγάλων εταιρειών που λένε…

Υπάρχουν όμως ήδη φάρμακα, τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα.

Υπάρχουν τα μονοκλωνικά αντισώματα που κακώς δεν έχουν έρθει. Εγώ δεν αναφέρομαι εκεί, αναφέρομαι στη θεραπεία από το στόμα, όπως παίρνουμε την αντιβίωση, η οποία θα αντιμετωπίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις.

Γιατί δεν γίνεται όμως καθόλου συζήτηση γι’ αυτό κύριε Ελευθερίου; Και έχουμε επικεντρωθεί καταλαβαίνω στα εμβόλια για την πρόληψη. Αλλά δεν θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο, γιατί αυτή την στιγμή υπάρχουν κάποιες επιλογές στο εξωτερικό από κάποιους μεγάλους ομίλους φαρμακευτικούς για φάρμακα. Δεν γίνεται συζήτηση γι’ αυτό. Γιατί πιστεύετε;

Κακώς δεν γίνεται, τα μονοκλωνικά αντισώματα που είναι το πιο γνωστό θεραπευτικό σχήμα, έχουν πάρει έγκριση και από τον Ευρωπαϊκό και από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Ίσως επειδή δεν είναι ακόμα διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μειώνουν τις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας κατά 80% εφόσον χορηγηθούν στην αρχή της νόσησης. Συνεπώς, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να φροντίσει να εισαχθεί στη χώρα με επίσημο τρόπο, οργανωμένο και μετρημένο. Νομίζω ότι κάποιες δόσεις μπορούν να βρεθούν για την Ελλάδα και να χορηγούνται στις περιπτώσεις που υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος.

Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε και αυτή την επιλογή. Κύριε Ελευθερίου, έχουν γίνει περισσότερα από 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο περίπου. Αποδεικνύεται ότι αυτό το νούμερο δεν λειτουργεί ως τοίχος προστασίας; Τελικά φαίνεται ένα άπιαστο όνειρο να δημιουργηθεί τοίχος ανοσίας;

Όχι, όχι, βέβαια πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ περισσότερες οι δόσεις. Μόνο στην Ελλάδα είμαστε στα 7.500.000 εμβολιασμένους, δόσεις εμβολίων. Είναι εκατοντάδες τα εκατομμύρια, μπορεί να είναι και πάνω από δισεκατομμύριο οι δόσεις πλέον. Λοιπόν, το τοίχος ανοσίας φτιάχνεται, θα φτιαχτεί εφόσον επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Θα πρέπει να γίνει μία εκστρατεία ενημέρωσης, θα πρέπει να μπει στο παιχνίδι όπως είπαμε και ο προσωπικός γιατρός, θα πρέπει ο κόσμος να πειστεί ότι από το εμβόλιο έχει να κερδίσει μόνο και νομίζω ότι θα φτιαχτεί το τοίχος ανοσίας στο 70%-80% που το θέλουμε, μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Θέλει όμως επιτάχυνση.

Πιστεύετε ότι η εκστρατεία που ξεκινάει για να πείσει και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η αυτοδιοίκηση, η εκκλησία να πηγαίνουν από περιοχή σε περιοχή ώστε να ενημερώνουν τον κόσμο, αυτό συμβαίνει και στην Γαλλία. Πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει η προσπάθεια αυτή; Θα πειστεί ο κόσμος;

Θα βοηθήσει, οποιαδήποτε προσπάθεια βοηθάει. Άκουγα τις προάλλες ότι θα χρησιμοποιηθούν και influencers από το Instagram. Εγώ έχω να πω ότι ο μεγαλύτερος influencer είναι ο γιατρός μας, ο γιατρός ο προσωπικός με τον οποίο μιλάμε καθημερινά. Αυτόν τον influencer δυστυχώς δεν τον έχουμε χρησιμοποιήσει επαρκώς και πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε.

 Γιατί το λέτε αυτό; Τι δεν έχει γίνει; Τι θα έπρεπε περισσότερο να γίνει;

Θα έπρεπε η δυνατότητα εμβολιασμού στα ιατρεία ή στο σπίτι να είχε προχωρήσει πολύ νωρίτερα. Πολύ νωρίτερα. Σας λέω από την πρώτη στιγμή εμείς ως Πανελλήνιος είχαμε στείλει τα σχετικά έγγραφα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Δεν κατηγορώ κάποιον, λέω όμως ότι τώρα πρέπει να τρέξουμε, να κερδίσουμε έδαφος. Να τρέξουμε. Γιατί αν προχωρήσει το φθινόπωρο και δεν έχουμε το τοίχος ανοσίας θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Και κάτι τελευταίο θέλω να πω γιατί ακούω νούμερα και διαβάζω στις ιστοσελίδες και για 2.500 και 3.000 και 3.500 κρούσματα και έτσι δημιουργείται.. διαβάζω για βόμβες και δημιουργείται ένας πανικός στον κόσμο. Έχω να παρατηρήσω το εξής, αν δείτε χθες παρ’ ότι ανέβηκαν τα κρούσματα οι εισαγωγές έπεσαν 20% κάτω. Σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρώσουμε στους σκληρούς δείκτες. Ποιοι είναι οι σκληροί δείκτες; Αυτοί που ασκούν πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι δείκτες αυτοί πέφτουν. Δεν είναι τα κρούσματα που πρέπει να μας ανησυχούν πλέον, είναι οι διασωληνωμένοι, αυτοί που εισάγονται και αυτοί που εισάγονται στα νοσοκομεία μας και οι θάνατοι. Αυτοί οι 3 δείκτες συνεχίζουν και πέφτουν και θα συνεχίσουν να πέφτουν όσο επιταχύνουμε τον εμβολιασμό.

Πιστεύετε ότι το 4 κύμα πανδημίας θα μπορέσει να αποφευχθεί;

Το 4ο κύμα πανδημίας, όσον αφορά στη μετάλλαξη δέλτα θα έρθει, το θέμα είναι αν θα μας βρει έτοιμους. Και δεν έχει καμία σημασία αν το 4ο κύμα αυξήσει τα κρούσματα, σημασία έχει αν θα αυξηθούν οι διασωληνωμένοι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μας και οι θάνατοι. Και αυτό μέχρι στιγμής τουλάχιστον που μιλάμε ευτυχώς δεν φαίνεται να συμβαίνει. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον αλλά σίγουρο είναι ένα, ότι εάν ο κόσμος σπεύσει να εμβολιαστεί δεν θα έχουμε αυτά που ζήσαμε το προηγούμενο χειμώνα.

Ωστόσο ακούγεται ότι το 4ο κύμα πανδημίας της μετάλλαξης δέλτα μπορεί να μας βρει μέχρι τέλος Ιουλίου και να μην προλάβουμε να πάμε και διακοπές. Είναι μία υπερβολή λέτε αυτό που λέγεται; Για να μας πείσουν να πάμε να εμβολιαστούμε;

Τα νούμερα αυτή τη στιγμή δεν επιβεβαιώνουν με βάση τους σκληρούς δείκτες αυτό. Δεν χρειάζεται τον κόσμο να τον φοβίσουμε για να τον πείσουμε, τον κόσμο πρέπει να τον πείσουμε με ήρεμο, νηφάλιο τρόπο, να του εξηγήσουμε τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού ούτως ώστε να πάει να εμβολιαστεί. Νομίζω ότι η καλλιέργεια κλίματος και η τρομολαγνεία δεν ωφελεί ούτε στη διαχείριση της πανδημίας αλλά δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι λοιπόν να πειστεί ο κόσμος να πάει να εμβολιαστεί.

 

Ο καλύτερος τρόπος είναι η σωστή και ψύχραιμη ενημέρωση κυρίως όπως είπατε κι εσείς από τον γιατρό προς τον ασθενή κλπ.

Και όχι μόνο αυτό, θέλω να σας πω και το εξής. Γίνονται εκατομμύρια εμβολιασμοί και ενδεχομένως κάποια στιγμή να συμβεί και μία επιπλοκή, που έχει συμβεί. Αυτό δεν το αρνούμαι. Δεν είναι δυνατόν η επιπλοκή να αποκτά πρώτη θέση στις ειδήσεις και να μην είναι το γεγονός ότι γίνανε ας πούμε 999 εκατομμύρια εμβολιασμοί και είχαμε μία θρόμβωση. Δεν προβάλλουμε δηλαδή το θετικό αλλά προτιμούμε να προβάλλουμε το αρνητικό. Θα πρέπει λίγο να αλλάξει και η επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της ιστορίας γιατί καλλιεργεί ένα κλίμα ανησυχίας στους πολίτες που δεν είναι σωστό.

Γι’ αυτό έχουν δημιουργηθεί και το ακούμε και στην καθημερινότητά μας και εμείς και μέσα από τη δουλειά μας, που μας στέλνουν οι πολίτες και οι επισκέπτες τους προβληματισμούς τους, έχουν δημιουργηθεί κύριε Ελευθερίου πολλοί μύθοι. Έχω συλλέξει εδώ από κάποια e-mails, 10 μύθους, που θα ήθελα να τους πούμε, να το ακούσουμε από εσάς που είστε ειδικός να μας δώσετε τις σωστές απαντήσεις. Ξεκινάμε, αν εμβολιαστώ με το εμβόλιο θα πάθω καρκίνο σε δύο χρόνια. Είπατε ότι δεν ισχύει.

Δεν ισχύει αυτό, είναι λάθος απολύτως, δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική μελέτη που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Ένας άλλος προβληματισμός είναι: οι εμβολιασμένοι είναι φορείς του ιού.

Όχι δεν υπάρχει αυτό. Κοιτάξτε η ημιμάθεια κυρία Ντάμπου είναι χειρότερη της αμάθειας. Τα εμβόλια, η τεχνολογία λόγου χάρη mRna χρησιμοποιεί ένα κομμάτι του message Rna ούτε καν του DNA του κανονικού του ιού, προκειμένου να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση. Η άλλη τεχνολογία χρησιμοποιεί την ακίδα του ιού αλλά απενεργοποιημένη προκειμένου να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση. Σε καμία περίπτωση δε φέρει μέσα ολόκληρο τον ιό.

Μία άλλη ερώτηση είναι: Μιλάει η Κυβέρνηση για ατομική ευθύνη αλλά ούτε λοιμωξιολόγοι και γενικότερα οι γιατροί λαμβάνουν την ευθύνη για το εμβόλιο αλλά ούτε και οι ίδιοι οι φαρμακευτικοί όμιλοι, θα πάρω εγώ την ευθύνη;

Ακούστε, υπάρχουν νόμοι στον τόπο μας που διέπουν την χορήγηση φαρμακευτικών προϊόντων. Συνεπώς, με την ίδια λογική ποιος παίρνει την ευθύνη όταν χορηγούμε μία αντιβίωση, βεβαίως..

  • Ο γιατρός έχει εκεί την ευθύνη.

Θα σας πω. Στον εμβολιασμό θα πρέπει η ευθύνη να είναι αυτού που την επιβάλλει, που ευτυχώς ακόμα δεν την έχουμε επιβάλλει. Η απόφαση πρέπει να είναι του αρρώστου και η ευθύνη βέβαια δεν είναι μόνο του γιατρού είναι και των φαρμακευτικών εταιρειών.

Οι οποίες βέβαια λένε ότι γίνεται το εμβόλιο και το γράφει και πάνω με την απόφαση και την ευθύνη του πολίτη. Εκεί είναι από ότι καταλαβαίνει ο προβληματισμός. Σου λέει ούτε οι φαρμακευτικοί όμιλοι παίρνουν την ευθύνη αλλά και ο γιατρός που θα μου το συστήσει δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Άρα εγώ γιατί να πάρω αυτή την ευθύνη. Αυτός είναι προβληματισμός.

Κάποια στιγμή όλοι πρέπει να πάρουμε τις ευθύνες μας. Αν θέλουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία γύρω μας. Αν θέλουμε να προστατέψουμε τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας. Έτσι λειτουργεί δυστυχώς.

Ένας άλλος προβληματισμός είναι ότι πιέζουμε τους Έλληνες πολίτες να εμβολιαστούν, γιατί μάλλον το νιώθουν ως πίεση ο κόσμος αλλά κυκλοφορούν αλλοδαποί στα φανάρια, ανεμβολίαστοι κλπ. Ξέρετε όλα αυτά επηρεάζουν.

Βεβαίως. Κανείς δεν πιέζει κανέναν, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πείσουμε τον κόσμο. Βεβαίως θα πρέπει να εμβολιαστούν και οι αλλοδαποι, αυτοί που είναι στα φανάρια. Και θέλετε να σας πω κάτι, πρέπει να εμβολιαστούν πρωτίστως αυτοί με την έννοια ότι ζουν σε συνθήκες υγιεινής οι οποίες δεν είναι οι καλύτερες. Οι δομές μεταναστών πρέπει να εμβολιαστούν. Στο κέντρο της Αθήνας που οι συνθήκες δεν είναι τόσο καλές και υπάρχει συγχρωτισμός, πρέπει να γίνει εμβολιασμός. Σαφέστατα λοιπόν, το κράτος μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει επιβάλλει εμβολιασμό σε κανέναν. Όλοι αυτό που κάνουμε μέχρι στιγμής είναι να προσπαθούμε να πείσουμε και οι γιατροί του τόπου έχουν δώσει ήδη πρώτοι το παράδειγμα και είναι αυτή τη στιγμή όπως είπα και στην αρχή της συνέντευξής μας κατά 93% εμβολιασμένοι πλήρως.

Επειδή εδώ έχουμε αρκετές ερωτήσεις, θα επιλέξω μία τελευταία για να μην κουράσουμε κιόλας. Την πιο extreme για εμένα θα επιλέξουμε. Όπου λέει: οι εμβολιασμένοι από την στιγμή που εμβολιάστηκαν και έβαλαν το χτικιό δεν θα τελειώσουν ποτέ με αυτή την ιστορία. Διότι θα πρέπει να κάνουν επαναλαμβανόμενες δόσεις, να καταπολεμά το ανοσοποιητικό σύστημα τον ιό ενώ σε αντίθετη περίπτωση αν δεν είχε γίνει ο εμβολιασμός θα τον καταπολεμούσε μόνος του.

Λοιπόν τώρα αυτό πιο πολύ είναι μία ερώτηση που δεν χρήζει σοβαρής απάντησης. Έχω όμως να πω το εξής.

Κι όμως αυτά διαδίδονται κύριε Ελευθερίου και έτσι επηρεάζεται ο κόσμος.

Πολύ κακό. Πολύ κακώς διαδίδονται. Εγώ καλώ τον κόσμο να μην διαβάζει και να μην πληροφορείται από αναξιόπιστες πηγές, δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική μελέτη, κανένα Πανεπιστήμιο παγκοσμίως, κανένας οργανισμός φαρμάκων που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο όπως αυτό που μου διαβάσατε.

 Ναι, είναι σημαντικό που υπογραμμίσαμε και διευκρινίσαμε κάποια πράγματα τα οποία προφανώς δεν έχουν καμία επιστημονική υπόσταση αλλά είναι αυτά τα οποία κάποιοι κυκλοφορούν και επηρεάζουν τους πολίτες. Άρα το μήνυμά κύριε Ελευθερίου είναι να σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε;

Το μήνυμα είναι να πάμε να εμβολιαστούμε, να δείξουμε εμπιστοσύνη στην Επιστήμη. Είναι ένα τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα, η παραγωγή των εμβολίων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και για να απαντήσω στην ερώτηση πολλών «μα δεν είναι επαρκώς ελεγμένα γιατί βγήκαν πολύ γρήγορα». Έχω να σας πω ότι δουλέψανε χιλιάδες επιστήμονες, πέσανε δισεκατομμύρια και έτσι προέκυψε πολύ γρήγορα το συγκεκριμένο εμβόλιο. Έγινε μία τεράστια κινητοποίηση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και των κυβερνήσεων και έτσι μπορέσαμε τόσο σύντομα να το έχουμε. Πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία του χρονικού ελέγχου, ήδη χορηγείται εδώ και πολλούς μήνες και έχει δοκιμαστεί σε δεκάδες, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Και έχει πλέον αποδειχτεί πέραν πάσας αμφιβολίας η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων.

Και ας κλείσουμε με αυτό. Κύριε Ελευθερίου να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, ήταν πάρα πολύ σημαντικά αυτά τα οποία μας μεταφέρατε.

Ευχαριστώ πολύ κι εγώ για την πρόσκληση. Είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ